úterý 31. května 2016

Střípky z Brightonu


O Brightonu jsme toho napsali už celkem hodně, jak na MesHommes tak u Patrika. Takže dneska se tady s vámi chci podělit jen o fotky z mobilu a pár highlightů, které jsme jinde nezmínili =). Stále platí, že nejrychleji to je letadlem z Prahy na London Gatwick (třeba s easyJetem) a pak hodinku autobusem přímo do centra.


Brighton je určitě místo, které by měl někdy navštívit každý. A možá čím dříve (hovořím o věku ;) ), tím lépe. Je to město, které žije mládím, vidíte je všude kolem sebe a věkový průměr večerních párty, klubů a pubů je o dost nižší než třeba v Praze. Domy jsou povětšinou klasické, anglické, ale hrají všemi barvami, od černé přes modrou, fialovou, růžovou, žlutou až po tradiční bílou. Je tu prostě veselo

Fish&Chips na pláži / Jeden z mnoha pubů / Nejlepší cider ever!!!

Brighton pier, barevné dřevěné domky na Hove Lawns nebo Royal Pavilion jsou dominanty, o které Brighton zřejmě jen tak nepřijde. Zbytky West pieru, respektive jeho pochroumaná ocelová konstrukce časem jistě zmizí pod hladinou oceánu. A bohužel, slavný Brighton Wheel se naposledy otočil 8. května tohoto roku, dnes už není po něm ani památky. Petice a stížnosti byly převálcovány byrokracií a lobby a asi není nic nápadnějšího, než že se za pár týdnů otevře naproti West pieru atrakce i360, kterou postavily British Airways. Že to naprosto narušilo panorama Brightonu a že na jejich skleněno-betonový vyhlídkový "výtah", co vypadá jako sprostý komín, jim se*e bílej tesák, asi nemusím ani hovořit. Btw., v reálu to tak krásně nablýskaně a fancy opravdu nevypadá.

Brighton pier / Za námi ta vysoká tyč je ona i360 -!§%!§- / West pier..jeho zbytky
Dřevěné prodejní stánky na Hove Lawns / Mintových domů je tu nespočet!!

Určitě stojí za to strávit zde alespoň pár dní, minimálně 3. S jednodenním výletem na legendární útesy Seven Sisters pak aspoň 4 (my byli právě jen 3 a nestihli jsme vše, co jsme chtěli..). Ale zpět k Brightonu. Všude se dostanete pohodlně pěšky a vlastně to je na tom to nejlepší, zabloudíte do úzkých uliček The Lanes, objevíte zajímavé obchůdky, puby a kavárny, abyste se o chvíli později objevili na rušném nákupním bulváru Western road, který začíná nákupákem Churchill Square Shopping Center. 

Je libo foto do pasu? =D / Disney tam nesídlí, ale proč nepoužít jeho font.. / Balení mouky <3

Brighton Wheel / Jedna z kaváren na Brighton beach / Rozebírání Brighton Wheel, stav ze dne 14.5.2016 (zdroj)

Určitě se ale vydejte i na východ, směrem k Brighton Marině, v létě to tam musí tepat životem (a projet se k ní můžete první elektrickou železnicí na světě, Volk's railway, která funguje už od roku 1883 a začíná vedle Brighton pier).

V létě to musí být v Marině super!

A co příroda v okolí? Podniknout výlet na útesy Seven Sisters je povinnost. Každou neděli (a svátky) tam z Brightonu jezdí vyhlídkovou trasou běžná MHD, linka 13X (dá se i jinými, ale ty jezdí vnitrozemím), díky které jedete po pobřeží s výhledem na oceán, pak chvíli přírodou, cestami, kde se sotva ten doubledecker vleze sám (a přitom se vyhýbá autům a protijedoucím doubledeckerům..zážitek!!) aby vás nakonec vyhodil na jedné ze zastávek táhlých útesů Seven Sisters. My zvolili Beachy head. Dechberoucí výhledy střídá letmý strach o život, když začne foukat příbojový vítr, který vám brání v chůzi (respektive jdete na místě), pak přijde dvouminutový slejvák, po kterém jste mokří až na spoďáry, aby ho v zápětí vystřídala slunečná obloha jak z omalovánky. Projděte se i ke Coastguard Cottages, odkud vznikají nejznámější fotky těchto útesů. Vše se dá pohodlně zvládnout pěšky, jen si vemte s sebou pořádné boty, které vám nebude líto zašpinit od bláta (plus jídlo a pití, tady nikdy nevíte, jaké počasí vás zastihne a kde ho budete muset přečkat). 

Jestli se chceme vrátit? Určitě! Ale v létě, jen v triku a šortkách a třeba rovnou na Brighton Pride ;)



21 komentářů:

  1. Michale, jsou to krasne zabery, je videt, ze si vsimas detailu, super, no a za me asi snad nej ty posledni - ty utesove a okoli, nadhera. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. A ano, já jsem na detaily punktlich a všude je hledám a vyhledávám =)..A v podstatě po městech vlastně chodím s hlavou v oblacích =)

      Vymazat
  2. Brighton seems like such a wonderful place to visit! Beautiful pictures!

    xo
    www.carinavardie.com

    OdpovědětVymazat
  3. Ah, krása. Tak rada by som Brighton navštívila :) Snáď raz!

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano! Musíš si ho napsat na seznam a postupně k němu dojít ;)

      Vymazat
  4. Měla jsem Brighton v plánu příští měsíc, ale tvoje fotky mě navnadily a budu muset asi vyrazit co nejdřív :)

    Diary of M

    Hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
  5. London, Brighton... nice trip! <3 I love this place :)

    MERI WILD BLOG

    OdpovědětVymazat
  6. Uplne super video :) hned ma to navnadilo na dalsie cestovanie :)

    OdpovědětVymazat