pondělí 2. května 2016

Ideální byt

Naše ložnice; foto - Martin Faltejsek

Už to budou dva roky, co jsme se nastěhovali do aktuálního bytu na rozhraní Vinohrad a Žižkova. Mám ale v čerstvé paměti ty týdny, kdy jsme vybírali, kterým nabídkám budeme věnovat svůj čas a energii a které naopak necháme někomu jinému. Pokud máte poměrně přesnou představu o bytě, ve kterém chcete bydlet, je pak podobné hledání hodně namáhavé, mnohdy dlouhé a nakonec stejně skončíte u kompromisů.

My tehdy našli byt, který vyhovoval z 80%. Je v prvorepublikovém domě na skvělém místě, má vysoké stropy, špaletová okna, na podlahách parkety a dřevené trámy, v koupelně vanu a netopí se v něm WAVkama. Na druhou stranu jsme si museli vymalovat, kuchyň i koupelna by zasloužily rekonstrukci, zdi by mohly být (překvapivě) širší, abychom neposlouchali sousedy a hlavně, chybí v něm přímé denní světlo (nepočítám těch pár přímých paprsků, co do něj dopadne během jedné odpolední půlhodiny a to jen v létě). Kdo nás sleduje už nějakou dobu, tak dobře ví, že my zeleň k životu potřebujeme..ať už jsou to kaktusy nebo jiné domácí rostlinstvo. Jenže v těchto podmínkách se jim moc dobře nedaří a některé nám doslova umírají pod rukama. A tak hledáme něco jiného..(nabídky klidně pište do komentářů nebo posílejte na email ;) ).


Protože víme, že najít něco, co nebude stát majlant a zároveň to bude splňovat aspoň některé požadavky, fakt není jednoduché, tak se naše preference nakonec v průběhu trochu mění. Třeba vana, pro mě tak důležitý prvek! Jednou měsíčně si dopřát horkou vanu a vlastně takové malé domácí spa, to je můj rituál. Ale doba si žádá zmenšování koupelen na úkor ostatních místností, a tak dneska převažují všude sprchové kouty. No dobrá, naučil bych se s tím žít, zvlášť pokud bude mít dešťovou sprchu.


Vždycky se mi líbily mezonety, ale život v nich jsem si představit moc nedokázal..no uznejte sami (bavíme se stále o cenově dostupných bytech), běžet ve tři ráno po schodech dolů/nahorů na wc v polospánku je minimálně nebezpečné. Jenže když vezmeme v potaz to, že tyto byty jsou většinou v posledním patře budovy a vrchní patro je vlastně podkroví, dokážou pak střešní okna Velux doslova proslunit celý váš den! Naposledy jsme něco takového zažili při našem výletu v Bergenu, kde byl takto řešen Airbnb byt, ve kterém jsme bydleli. Takže nově mezonety se střešními okny jsou u nás vysoko na žebříčku preferovaných možností =). Ach..naše zeleň by se měla v takovém postředí královsky..a my s ní!


Naopak z čeho neslevíme, je možnost mít pejska. Od počátku si chceme čtyřnohého frenchieho pořídit, ale aktuální majitelka to vysloveně zakázala v nájemní smlouvě. Na jednu stranu chápu strach o štěkot, poničený nábytek a zařízení bytu, na stranu druhou i toto se dá smluvně ošetřit. A chtěl jsem taky napsat, že bychom kývli i na byt vytápěný WAVkami, jenže to by prvně musely WAVky nějak vypadat. Nechápu, že i v 21. století se jedná o tak nevzhledné krabice, co jsou v bytě jako pěst na oko, to už snad fakt raději použít elektrický přímotop (mimochodem, také velmi oblíbený typ vytápění ve starých domech).


A to nemluvím o tom, že kdyby majitelé byli mnohdy alespoň trochu rozumní, investují pár tisíc (20-30) do nových kuchyní (i kdyby vybrali tu nejlevnější bílou z IKEA, kterou doplní klasickými bílými spotřebiči Mora za pár tisícovek), hned by spousta bytů vypadala lépe a jim by se to během 5 let vrátilo na nájemném (životnost takové kuchyně je 3x větší). Někdy nám opravdu padá brada z toho, co na fotografiích vidíme, co se někteří odvažují nazvat "nově zrekonstruováno" apod. Jsme nároční? Chceme toho hodně? Nemyslím si. Jen dnes většina vidí jen peníze, slušný, poctivý a dlouhodobý nájemník je jim ukradený. Vidíme to sami na fluktuaci obyvatel domu, ve kterém bydlíme.. Ale nevzdáváme to, naděje umírá poslední a střechu nad hlavou (zatím =D ) máme.


Photos in collages: pinterest.com

26 komentářů:

  1. Bytečky na fotkách jsou opravdu nádherné, ráda bych v takovém prostředí bydlela! :) Jinak jak píšeš o těch "rekonstruovaných bytech" a kuchyních, žiji v bytě z 50 let a v nájmu za tu kuchyňskou linku stále platíme :D Nejvtipnější je, že nám tu za pár dní budou měnit nejrůznější rozvody a prý tu linku vybourají ze zdi, ale zase ji tam vrátí zpátky - no nepochopím, hlavně že budou měnit 5 let starou vanu.. :D
    No, dost slohovky.. Snad se mi jednou podaří žít v takovém nádherném bytečku, jako máš tady na fotkách.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrůza, no =/ a nejhorší je, že mnohdy se nedá ani s majiteli o tom mluvit, prostě oni mají svůj názor a čau. Snad jednou budeme všichni bydlet v takovém bytě/domě, který se nám bude líbit..protože ono to dost hodně pomáhá celkové spokojenosti ;) Držím palce!

      Vymazat
  2. The argentinean typical design of guarda pampa is so Marcelo Burlon style.
    Great post.
    Greetings from DOWBOND/blog

    OdpovědětVymazat
  3. Ja z vane nepolavim. Vo vani sa osprchujem, no v sprche sa neokupem:) Tiez potrebujem domace spa - naposledy pva dni dozadu. A v zime casto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mi zase dala brouka do hlavy =D. Ale ono nakonec asi bych to bez ní nějaký čas přežil, no.. (a nejspíš to vyjadřuje mou úroveň zoufalství nad nabídkou pronájmů v Praze..)

      Vymazat
    2. Inak, my mame pidi kupelku. Na vani som trvala, su i vane do malych priestorov, no nasa je normalna. Ale nezmestila sa uz pracka:))) . Tak som ju supla do linky. Ked sa chce, cesta sa najde- pravda, vo vlastnom. Susedia maju pracku zas na chodbe:) . Nie je to ziadne tintitko,pojme 7kg pradla, tak potrebuje priestor

      Vymazat
    3. Ano ano, ve vlastním bych si i ten sprchovací kout předělal na vanu =D, ale v pronájmu si člověk moc vyskakovat nemůže =(

      Vymazat
  4. Držím palce v hľadaní... veru veľmi dobre to poznám a naozaj ide každému hlavne len o tie peniaze, čo je celkom smutné :( a to mám pocit, že celkovo v Čechách to máte ešte lepšie ako tu na Slovensku, tu je to celkom umenie nájsť niečo pekné a za rozumnú cenu s tým, že vám majiteľ aj niečo tam dovolí spraviť okrem toho bývania :D ZuZu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. Kupodivu, nevím teda jak jinde na Slovensku, ale v Bratislavě mi to nepřišlo až tak moc zlé, když jsem namátkou pojížděl nabídky..na druhou stranu, spousta z nich bylo s cenou o nějakou tisícovku výš než v Praze (což se zase divím, podle mě by v Bratislavě mělo být o ždibec levněji..)

      Vymazat
  5. Víš, že vám majitelka psa zakázat nemůže? Chrání vás zákon, který tento zákaz zakazuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může. Ten zákon není tak neprůstřelný, jak si mnoho nájemníků myslí. Nabytí psa v době, kdy člověk už bydlí a podepsal nějakou smlouvu znamená změnu podstaty věci a tudíž zásah do oné smlouvy, která se tím pádem vlastně stává neplatnou. To je jedna věc.
      Tou druhou je ta, že na truc si ho pořídit můžeme, ale majitelka nám může dát výpověď bez udání důvodu případně další rok už smlouvu neprodloužit.. =/

      Vymazat
  6. Ja sa momentalne nachadzam vo faze ze velmi velmi uvazujem nad zivitim v Prahe. Koncim vysoku skolu a rozmyslam co dalej, minuly tyzden som bola v Prahe a tak nejako definitivne si ma ziskala. :) Pozeram si pracovne ponuky a zaroven s nimi aj ponuky na byvanie a som presne v tej faze ze len neveriacky vypliestam oci na akoze zrekonstruovane byty, ktore su doslova na zaplakanie. :D Ale inak v spalni to mate krasne, takto nejako si to aj ja predstavujem v mojom snad buducom prazskom byte. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeju hodně trpělivosti a pak šťastnou ruku při výběru =) a třeba někdy na kávě v nějaké z Vinohradských kaváren ;)

      Vymazat
    2. Dakujem, snad sa to podari :) vcera som poslala prve pracovne zivotopisy a prezrela som si asi miliardu bytov, len je to pre mna troska tazke odhadnut takto na dialku co je dobre a co nie ako z hladiska lokality, tak aj ceny a celkoveho vybavenia, som v tom troska stratena, aaale nejako to dam snad. ;) A na tu kavu/vino/whatever pojdem velmi rada, v idealnom pripade som od druhej polovice jula zabyvana v Prahe. ;)

      Vymazat
    3. Okay okay, určitě se pak sejdeme na kávu nebo drink, třeba na Náplavce ;) A držím palce s hledáním!! Dej pak vědět, kde nakonec zakotvíš =)

      Vymazat
  7. Úplně tě chápu.... my si našli pronájem bytu, který se nám hned zalíbil - sice je poměrně malý, ale po těch prohlídkách, na kterých jsme předtím byli, jsme věděli, že tam chceme aspoň nějaký čas bydlet... zamilovali jsme si to.... řekli si, že se s majitelem domluvíme na prodloužení smlouvy a bum... majitel to chce prodat... takže momentálně se obávám, že od září jsme bezdomovci, protože na byty se dívám každý den a děsí mě to víc a víc....

    Rádi bychom šli rovnou do vlastního (nesnáším stěhování!), ale na vlastní bydlení máme požadavky, ze kterých níž prostě nepůjdeme.. u nájmu jsme přeci jen ochotni nějaké ústupky udělat...

    Jinak já bez vany být taky nemůžu, jsem ráda, že máme velkou koupelnu, kam se vana krásně vešla... přítel sice občas prská, že by radši sprchu... ale já se dost často těším, až se do té vany naložím... takže za mě je to určitě nutnost...

    Na byty máme dost rozdílné názory :) což je dobře :D :) Já nemám ráda vysoké stropy, v takových bytech mrznu a mám pocit, že se vytopit prostě nedají... a znám dost lidí, kteří takové byty mají a také přišli na to, že to není pro ně ideální řešení, ale je fakt, že vypadají o něco lépe - teda někdy :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí, sto chutí =), já to neodsuzuju. Já potřebuju dýchat, mít prostor, proto jsem za vysoké stropy rád a protože můj termoregulační systém je nastavený na studenější prostředí, tak tam, kde jiní chodí ve svetrech, já bych svlékal i triko (aneb náš věčný boj v práci..)

      Vymazat
  8. S tou rekonstrukcí nesouhlasím - táta pronajímá pár bytů a musím říct, že když vidím, čeho jsou nájemníci schopni, nevyplatí se do toho investovat. Když to řeknu hnusně, z toho bytu jsme se odstěhovali před 15 lety a od té doby není zrekonstruovaný, kromě věcí, které se nenapravitelně rozbili, takže já bych v něm žít nechtěla... rekonstrukce by stála ale nějakých 800 tisíc, půl milionu, kdyby se šetřilo.... byt by to byl krásný, ale za jakou cenu? Nájem zvedneš o 3 tisíce možná, ale než vybereš peníze zpět z nájmů, bude byt zase zničený........ když to ti lidé neplatili, neváží si toho. Takže dokud tam nebude bydlet někdo z rodiny, byt se předělávat nebude. Kolikrát se koupila nová věc a nájemníci ji zničili.
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fúha, tady se někdo rozčertil =D.
      Ono taky záleží na tom, koho si do bytu vybereš. My jsme taky nájemníci, dva týdny před nastěhováním jsme strávili úklidem, opravami a malováním (a že u tak vysokých stropů to není žádný med! Někde na insta mám fotky) a když majitelka pak po několika měsících při kontrole viděla, co jsme v tom bytě dokázali za vlastní peníze vytvořit, tak nevěřila svým očím. Že něco tak krásného snad ještě neviděla (bohužel ale kuchyň nám zatím nevyměnila). Vše je o lidech.

      A hovořil jsem o rekonstrukci v řádu desítek (2-3) tisíc, ne stovek nebo skoro milionu. Za 6 měsíců brigádničení jsem byl přítomen několika rekonstrukcím bytů, jak starých cihlových, tak panelových, a věř mi, že pokud ten byt zvažuješ jen pronajímat, dá se rekonstrukce udělat pěkně a levně. A co brání chodit byty párkrát ročně kontrolovat? Z pozice nájemce má na to tvůj táta právo ;) A ano, dá se rekonstruovat i za 800 tisíc, ale to už by spíš bylo pro vlastní užití, kdy si dáš záležet na každém sebemenším detailu ;).

      Vymazat
  9. Ah, jak já si vzpomínám, když jsme my hledali nový byt... neskutečný problém! Lidi dávají do inzerátů kolikrát fotky s totálně neuklizeným, zaskládaným bytem, který rozhodně nevolá "chceš ve mně bydlet!" :D

    Diary of M

    A co se týče možnosti mít v něm domácího mazlíčka - naše bývalá majitelka bytu požadovala striktní zákaz zvířat a dětí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je další kapitola sama pro sebe, co je na fotkách a jak pak vypadá realita =D. Koukám, že zkušeností s něčím podobným tady má spousta lidí =)

      Vymazat
  10. Tak moc drzim pesti, at najdete třeba nejaky podobny, jako je na fotkách, ty jsou totiž uchvatne všechny, alespoň pro me. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně tady ty bílé typy pokojů a bytů naprosto miluji .. je to zvláštní, jsem barevný a veselý člověk, ale interiér toužím mít jednou v převaze bílé barvy s drobnými barevnými prvky :)

    OdpovědětVymazat
  12. Miso, drzim palce v hladani. Ja zvazujem presun z Bratislavy do Prahy a teda myslela som, ze to tam bude trosku lepsie.
    Tuto som za 3 roky vymenila 4 byty, pricom jeden bol horsi nez druhy. Je to presne ako si napisal: majitelia odmietaju investovat co i len euro navyse do bytu a cakaju, ze ludia im za to budu platit sialene tisice. Bavit sa o fotkach bytov v inzeratoch, to by bolo asi na 2-hodinovu debatu. :D

    Velmi drzim palce pri hladani, dufam, ze najdete nieco, co sa aspon z vacsiny priblizuje vasim predstavam.

    Lydia

    OdpovědětVymazat