úterý 18. srpna 2015

Kréta


Mám seznam. Seznam míst, která chci vidět, navštívit, poznat. Je dlouhý a co hůř, stále se zvětšuje. Bylo by krásné si jednotlivé položky odškrtávat rychleji než připisovat ty nové, jenže dovolené v práci má člověk k dispozici 4 týdny ročně (v lepším případě 5) a na některá místa musí šetřit déle. A tak často vznikají kompromisy, kdy se někam podíváme třeba jednou a bez odpočinku vyplníme každou volnou minutu. Anebo když mne nějaké místo nebo město očaruje, chci se tam vracet a poznávat ho a okolí blíž a blíž. Bylo to tak s chorvatským Trogirem (doporučuji vygooglit), který jsem navštívil čtyřikrát, je to tak s Milánem nebo Londýnem (2x a stále nemám dost) a plánujEME to také s Paříží i Barcelonou (obojí zatím 1x). 


I přes mediálně nafouknutou bublinu o uprchlících a ekonomickou krizi jsem letos opět zatoužil po Krétě. Velkém a krásném ostrově, ležícím na půl cesty mezi Řeckem a Afrikou, kde jsem v roce 2013 strávil 15 dní a letos dalších úžasných 9. S Patrikem <3 to byla naše první společná dovolená u moře a nakonec při výběru tak trochu zvítězilo pohodlí, kdy jsem (alespoň já) věděl, co od místa čekat a hlavně kam se vydat na výlety. Ono to, že alespoň v širší souvislosti znáte danou destinaci, šetří nejen ten čas, ale právě i peníze (které pak můžete použít třeba na eurovíkend). A dovolená to byla jednoduše báječná. 



Nejsem ani náhodou ten typ, který byste mohli zavřít na týden do hotelového komplexu, ze kterého bych nemohl vytáhnout paty. Bavilo by mě to první dva dny a pak bych si nervami ukousal všechny nehty. A tak se cítím nejlépe, když nám na hotelovém parkovišti stojí auto z půjčovny, do kterého můžeme kdykoliv sednout a vydat se, kam nás právě v tu chvíli napadne, protože nás to ležení na pláži zrovna teď nebaví. I přes to, že severní pobřeží platí za to klidnější, tři dny nám vlála červená vlajka, která upozorňovala na nebezpečí rozbouřeného moře. Ideální čas vyrazit na jihozápad, k malebné pláži Elafonisi, přezdívané pro svou magicky světle modrou barvu vody a narůžovělému písku malým evropským Karibikem. 

Minions approved!

Ta první je z Préveli, další dvě z Elafonisi

Ono vůbec jižní část Kréty skývá podobných míst více. Pláž Préveli, ke které neodmyslitelně patří palmový les, je nejjednodušeji dosažitelná lodí. Pokud ale nemáte strach z nezpevněné úzké silnice, na které místy nepřekročíte rychlost chůze, dojedete k ní i autem. Naše červená plechovka Up! se toho nezalekla. Odměnou jsou překrásné výhledy na moře, volně rostoucí desítky palem a průzračně čistá voda. Z návštěvy v roce 2013 ještě připojuji tip na městečko Matala a napravo od něj, po kratší pěší tůře, pláž Red beach známou pro svůj oranžovo-červený písek. 


Najdi Boba a Stuarta ;)

A protože nejde celé dny se jen koupat, stavět písečné hrady a popíjet drinky (no dobře, jde to =D ), ale chce to i trochu architektury a dobré kávy ve stínu přístavní kafeterie s výhledem na maják, strávili jsme část dne v Chanii - ve městě s historickou částí, která na vás dýchne svou atmosférou a pro její malebnost se vám bude hodně těžko odjíždět. 


Spoustu propletených úzkých uliček plných obchůdků s místními specialitami nabízí i Rethymno, které se stalo počas těch 9 dní naším domovem. Večer na hlavní promenádě ožívají stylové bary nabízející velký výběr všemožných drinků. Za nás určitě doporučujeme Fraoules.


Východ slunce, kvůli kterému vstanete o půl páté ráno - pravé poledne - západ slunce

Nebylo toho málo, nebylo toho ani moc, jednoduše všeho tak akorát. Pokud by nám někdo Krétu v budoucnu nabídnul, myslím, že bychom neváhali. Ještě tam zůstalo spousty neobjeveného. Nicméně, příští dovolenou u moře bych si přál v nějaké více exotičtější destinaci. 


Blogger se nezapře..

Ještě přidám pár tipů z roku 2013:
- Určitě stojí za návštěvu hlavní město Heraklion a palác Knossos. Minojská kultura je dechberoucí (příplatek za živého průvodce se vyplatí). 
- Na úplném severo-západě ostrova najdete neobydlený ostrov Gramvousa, kde se nachází stará benátská pevnost a kousek od pláže leží ztroskotaná nákladní loď.
- Pokud toužíte po malé zapadlé pláži a nevadí vám trochu "vysokohorské" turistiky, určitě zajeďte na Stefanou beach, která je kousek od Chanie.
- Nedaleko Kréty leží sopečný ostrov Santorini, který určitě všichni dobře znáte nejen z katalogů cestovek..bílé domečky a modré střechy..pokud si dopředu rezervujete letenky, vyjde takový výlet z Kréty celkem levně (cca. 100EUR/os, let trvá 35 minut, www.minoanair.com; pro zajímavost, cesta speedboatem vyjde na stejné peníze, ale trvá o 90 minut déle..)
- Všude propagovaná pláž Plakias mne osobně ničím nezaujala.
Všechno uvedené bez problémů vygooglíte (anebo se zeptejte v komentářích)

Máte i vy nějaké místo, kam se rádi i několikrát po sobě vracíte? A jak dlouhý je váš seznam must-visit places?





36 komentářů:

  1. Máte super fotky a to moře (už to zmiňuju asi po sté) vám závidím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme =)..a ty fotky vznikají tak nějak samy, spontánně =)

      Vymazat
  2. Amazing!! Beautiful place and photos ;) Minions ahah so cute ^^
    kiss

    http://inspirationswithm.blogspot.pt/

    OdpovědětVymazat
  3. ohmy! Superb, love the beach and that cute minions! Amazing shot too :3

    www.adhiwahyudi.com

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky :) jinak taky nesnáším takové to, jak člověk jede "k moři" a ve skutečnosti neopustí areál hotelu :) to může rovnou zůstat doma :)) capuccinolover.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. We love Kriti (Crete)!!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpovědětVymazat
  6. Aj môj zoznam miest, ktoré chcem navštíviť je pekne dlhý. Tak nám obom prajem, aby sa nám toho čo najviac splnilo :)
    Na Kréte som bola ako malá, takže si toho veľa nepamätám. Ale to, čo si pamätám je veľmi pekné. Rozhodne mám rada Grécke ostrovy a veľmi rada sa tam vrátim.
    Inak fotky sú úžasné, je vidieť, že ste si to užívali. Tak to má byť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že se nám podaří vycestovat právě i na jiné Řecké ostrovy =). Uvidíme.
      A děkujeme =)

      Vymazat
  7. Such a pretty place, and looks like you had a lot of fun, Michael! :-)

    Lera's Affordable Fashion Blog

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný, báječný, úžasný.. seznam mám také zrovna ne krátký, a vzhledem k mému požehnanému stavu a malému dvouletému synovi se asi jen tak nezkrátí.. ale tak všechno má svůj čas.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! A ano, vše má svůj čas a občas na to, na co se čeká, pak stojí ještě více za to ;)

      Vymazat
  9. nooo konečne Mišo si aj ty pridal tieto dovolenkové! Vieš, že tieto lážo plážo fotky mám ja najradšej:) Áno, bloger sa nezaprie ani pri mori:D S mamkou sme čakali 20minút kým bude správne svetlo na fotky:D Alebo hneď ráno som ju poverila, mami, nakameruj ma, ako hovorím o svojich obľúbených plážových prípravkoch:D
    žltý mimoňi sú roztomilí a dodávajú punc luxusu fotkám!:DD nabudúce si môžte zobrať aj poháriky na pláž. To budú kukať na hoteli keď prinesiete vlastné hrnčeky: že jednu piňakoládu prosím:D
    ah zase som vtipná kaša.
    idem radšej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak musel jsem, že jo =D Nenechal bych tě bez fotek =D

      A počkej, s Mimoněma bude celý extra jeden post, jen na to najít čas dát to dohromady..

      Vymazat
  10. Paradise !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    nice pics .


    xx

    http://www.thetrendysurfer.com/

    OdpovědětVymazat
  11. Moja srdcovka je Egypt! :) Ale najmä Hurghada. Bol som tam už 7x a stále ma tam zaujme a v dobrom prekvapí niečo iné a kludne tam pôjdem ďalších sedem krát :D Určite stojí za to, čo sa týka kultúry navštíviť aj Luxor a Káhiru :))) Mnoho ľudí ostalo z tejto krajiny sklamaných pokiaľ viem, práve vďaka hotelu, takže na to si zrejme treba dávať pozor...sám som mal to "šťastie", že sme raz skončili vo veľmi zlom, ktorý sa tomu "katalógovému" podobal jedine názvom...čo sa týka mentality arabov, tá je nepochybne uplne iná. Nikdy som sa však nestretol z niekym vyslovene nepríjemným alebo agresívnym...

    Na tom mojom zozname už niekoľko rokov je práve Grécko a po tomto príspevku mám chuť hneď tam ísť! Snáď sa to raz podarí :) Každopádne asi najviac ma láka USA! :) NYC, Los Angeles,Miami... :))

    www.untilyouhateme.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Egyptě jsem ještě nebyl, ale chtěl bych..kvůli muzeu a památkám..

      Vymazat
  12. moc hezké fotografie, na Krétu bychse také ráda podívala a mimoni na fotografiích krásně dotváří atmosféru;))

    OdpovědětVymazat
  13. Kluci, to jsou nádherné fotky! Věřím, že jste si to tam spolu užili, láska dělá z každého místa na světě něco neskutečného :))

    OdpovědětVymazat
  14. Krasne fotky :) Ja to mam podobne, chci objevovat nova mista, ale stejne tak se musim neustale vracet na ty stara, kde uz se citim jako doma :)

    xxx

    Cury in the City
    Bloglovin
    Instagram

    Fashion Paris & Prague

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juhuuuu, nejsem v tom sám a to je dobře =), tak ať se nám hezky cestuje a poznává ;)

      Vymazat
  15. Wow it looks really amazing, beautiful pictures.. You and your BF are so cuutteee together.. Kreta is right now on my travel list...
    Enjoy your day
    Cheers
    Kevin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you so so much, Kevin =).
      And Kreta is perfect, you really should visit it ;)

      Vymazat
  16. Božské fotky, božský článek. Taky mám místa, na která se můžu vracet pořád dokola a nikdy mě neomrzí (Saint Tropez, Paříž, Turecko - Side).
    Mediální poprask okolo uprchlíků, "islamské války"či teroristů už dávno neřeším. Ono by pak člověk nemohl vytáhnout paty ani z baráku. V Havířově má být ubytovaná velká spousta běženců v RPG bytech, v Olomouci slyšíš tolik různých jazyků, že čeština je téměř vzácnost a přiblížit se k německým hranicím podle tisku znamená konvertovat k islámu :D Neřeším, neprožívám :) Co se má stát, se stane. A "nebezpečný uprchlík" tě může sejmout při vcházení do kavárny ve tvém městě, stejně dobře, jako při návštěvě Kréty či jiného státu:) A finanční krize? Taky zbytečně nafouknutá bublina. Mám kamarádku na Kypru a pravidelně mě informuje:)

    Přeju krásný den:)
    ...Instantní krása...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!

      A ano, mediální masírka je něco neskutečného..nesnáším to..proklínal jsem hlavně bulvár, ale ono je toho plno už všude..takže vlastně na zprávy nekoukám, noviny skoro nečtu..a je mi celkem fajn..sic jsem pak překvapený, jak jsou lidi zblbnutí..

      Vymazat
  17. beautiful photos Michael! You must have had a great time! :)
    have a good week!
    Oli

    http://oliverwaldmeier.blogspot.ch/

    OdpovědětVymazat