neděle 28. září 2014

Goodbye summer

 Podzim. Za poslední dva týdny jsem přečetl tucty postů a článků o tom, jak kdo vítá, nenávidí nebo smířlivě přijímá toto roční období. Čas přízemních mrazíků, mlhavých rán, šedých dní a deštivých nocí. Paprsky slunce, jestli vůbec protnou zamračenou oblohu, se s námi loučí dříve a dříve. Ráno se balíme do kabátů a šál a uvažujeme nad rukavicemi a teplými botami. Na některé padá únava, na jiné deprese. Proč? Není tězké si najít na podzimu ty pěkné stránky, pojďte do toho se mnou a na ty zlé zapomeňte. V komentářích mi napište, které další vás napaddnou, pomůžeme si navzájem ;). 
Pomalu vytahujeme teplé oblečení, které dlouhé měsíce leželo ve skříni a můžeme tak mít aspoň trochu pocit, že chodíme v něčem neokoukaném. Když počasí přeje, obloha vytváří neuvěřitelně kontrastní západy slunce. Listí dostává barvy připomínající léto, spadané na tmavých chodnících evokuje písčitou pláž. Jako dítě jsem v tom rád běhal..a dělávám to i teď. Vrací mi to ten malý pocit svobody.. Dozrávají dýně a já stojím u plotny a kuchtím z nich skvělou polévku, abychom se jí na další rok zase přejedli. V obchodech zatím nestraší vánoční výzdoba, ale dárky už mám dávno promyšlené. Každý rok se mi to vyplatilo, myslet v tomto dopředu. Na stráních se shlukují hejna ptáků a pak na obloze vytváří všemožné obrazce, když se chystají na cestu do teplých krajin. Kratší dny a delší noci dávají prostor pro setkání s přáteli nad sklenkou dobrého vína. Horká vana zase není nikdy lepší než když doběhnu promoklý večer domů a potřebuji se rychle zahřát a alespoň trochu zrelaxovat. Přichází období svařeného vína, chutných kořeněných perníků a domácího bombardina. Butiky jsou plné podzimní módy a já jsem nadšený. No kdy jindy máte příležitost si sáhnout na vlněný kabát nebo svetr, sladit trenchcoat s úžasnými chelsea boots, zamotat se do pleteného šálu a na hlavu nasadit klobouk nebo čepici, schovat prsty do rukavic. Tolik nových možností doplňků a kombinací. V létě, kdy toho máte na sobě nutné minimum, nemáte příležitost se takto vyřádit. A konečně, je tu čas, kdy není potřeba hledat důvod zachumlat se společně do peřin u nějakého filmu, prostě to je samozřejmost. 
Kalhoty už nevyhrnuju nad kotníky, na nohy natahuju dlouhé ponožky, na triko nebo košili automaticky oblékám ještě bundu nebo parku (brzy kabát), kolem krku občas přehodím šál nebo velký šátek.. A tak tyto fotky jsou mé sbohem létu 2014 aneb za asi 7 měsíců ČAU!
Shirt - Zara
Jeans - Bershka
Shoes - New Balance
Clutch - Zara
Watch - Karl Lagerfeld (Designer Outlet Parndorf)

Bonus na závěr: TA! dýňová polévka..(a pod foto recept)
1 větší hokkaido dýně
0.5l zeleninového vývaru (nebo 1 kostka bujónu rozpuštěná v 0.5l vody)
2 malé zakysané smetany 15%
trochu soli, pepře a skořice
sušená dýňová semínka
trochu hustého smetanového jogurtu (10%)

Dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a pak nakrájíme na kostky. Ty vložíme do připraveného vývaru a vaříme do změknutí. Necháme trochu vychladnout, přidáme smetanu, pepř, sůl a špetku skořice a vše rozmixujeme (třeba tyčovým mixérem) do krémové konzistence. Vedle na pánvi s troškou olivového oleje opražíme dýňová semínka. Polévku nalejeme do misek nebo do talíře, přidáme lžíci jogurtu a posypeme opraženými semínky. Jako přílohu doporučuji opečený toastový chléb nebo ciabattu =)

10 komentářů:

  1. Nice sneakers and bag!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdpovědětVymazat
  2. príjemné stránky podzimu??? no já ti nevím Karle...možno to, že už nenosím obtiahnuté veci, ale svetre, takže môžem pribrať:D:DD čo je už u mňa taká klasika, že vždy po lete priberiem (nie shcálne of kors!:D)

    že sú butiky plné podzimnej módy, to je peklo pre vizuála, hlavne v našom mini pidi obchode, kde bojujem deň čo deň s logistikou:D

    a niečo k aufitu- pruh na košeli- velice fajný a kabela to tiež jedna radosť. Alebo asi skôr psaníčko..či obal na notebook, či ako to nazvať:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych ti já pověděl, kolik jsem za poslední měsíc přibral (a moc nevím z čeho =/ ), takže na svetry se těším =D (ale u mě to přijde až v zimě..mě je totiž pořád všude několikanásobně větší teplo než ostatním..).

      Nooo, ale to, co trápí vizuály, netrápí nás obyčejné smrtelníky =D (ale aby sis nemyslela, cítím s tebou..)

      Děkuju za pochvalu outfitu, v clutchi většinou schováváme teď iPad =D

      Vymazat
  3. Nice shirt!
    xx
    fashionsailorblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Na jeseni sú najlepšie tie dni, keď vonku prší, človek nikam nemusí, môže si uvariť čaj, zabaliť sa do deky a celý deň ničnerobiť ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže příští víkend navaříme čaj, zabalíme se do té obrovské deky (no co, že je s vánočním motivem..) a celý den budeme ničnerobiť? Oki =) <3

      Vymazat
  5. Tak toto ano ♥ chlapi s tvojím štýlom mi v okolí moc chýbajú :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červenám se až na vlasech =-O. Upřímně moc děkuju ^_^

      Vymazat
  6. Na podzimu mám ráda několik věcí, můžu nosit boty s podpatky, aniž bych z nich měla puchýře, sláva kozačkám, můžu si dopřávat horky čaj, protože ho jinak nepiju. O večerech se můžu zavřít a více tvořit, ráno nikam nemusím o víkendu spěchat, když je venku kosa a prší, prostě si můžu užít dlouhá líná rána. Miluju podzimní módu, rozhodně se s ní dá víc pohrát. A našlo by se toho ještě spoustu dalšího...

    OdpovědětVymazat