úterý 24. března 2015

Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend - day 1

Na dva dny se Praha stala hostitelkou největší módní akce v Česku v tomto pololetí. Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, který se reflektováním půlročního cyklu více a více přibližuje k ostatním metropolím módy ve světě, se pro tuto příležitost přesunul do uchvátných historických prostor bývalé Živnostenské banky v ulici Na Příkopě, kde česká módní scéna dostala příležitost ukázat část své tvorby pro sezónu F/W 2015. Přehlídky byly poskládány do celistvých bloků, kdy v rámci jednoho z nich předvedlo své stěžejní kousky vždy několik návrhářů za sebou. Nutno dodat, že tento koncept fungoval překvapivě dobře a odpadly zdlouhavé prostoje mezi jednotlivými přehlídkami. 

For two days, Prague became the hostess of the biggest fashion event the first half of the year. Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, which is reflecting a half-year cycle, is more and more closer to other cities in the fashion world. For this action was moved into the fascinating historical building of the former Živnostenská Bank on the street Na Příkopě. Czech fashion scene got an opportunity to show part of its work for season F/W 2015. Shows were arranged into blocks, when in one of them few designers showcased their flagship pieces. It should be noted that this concept worked surprisingly well and it brought away lengthy downtimes between shows.

Vybral jsem si pro Vás ty návrháře, jejichž modely mne nejvíce zaujaly a které na mne něčím zapůsobily.

I have chosen for you designers, whose models attracted me most, and that impressed me somehow.

Návrhářské trio pro svou kolekci F/W 2015 inspirovanou horníky a životem v horách, použilo vedle šedé a černé barvy také velmi kontrastní zelenou a červenou, která ve mně evokovala peklo (v tom nejlepším smyslu slova). Sukně a šaty doplňovaly výrazné kabáty, sjednocujícím prvkem se pak stal černý pás s ocelovým kruhem, který je vidět v několika variantách a možnostech použití. Mě osobně naprosto uchvátily červené šaty s černou aplikací na hrudi, převázané již zmíněným páskem.


The designer trio for his F/W 2015 collection found inspiration in the life of miners and people living in the mountains, they used alongside gray and black color with very contrasting green and red, which evoked in me hell (in the best sense of the word). Skirts and dresses accompanied with the distinctive coats, unifying piece was a black belt with a steel ring, which is visible in several variants and application possibilities. Personally I was totally captivated by red dress with black applications on the chest, tied with the aforementioned band.

Tvůrčí dvojice je známá pro svou stylovou městskou módu a nejinak tomu bylo i tentokrát. Klasické černé modely doplňovaly kabátky se zajímavým vzorem v nebesky modré barvě, kostkované kalhoty a topy v jemných světlých barvách a kožešinové doplňky v oranžovo šedé kombinaci. 


Creative duo is known for its stylish urban fashion and so it was also this time. Classic black models accompanied by jackets with interesting patterns in sky blue, plaid pants and tops in soft, light colors and fur accessories in orange and gray combination.

Na přehlídku designérky, s níž jsem před pár týdny dělal rozhovor, jsem se tento den těšil asi nejvíce. V této kolekci se inspirovala barvami podzimního lesa a sama k tomu říká: „Zemité a neutrální barvy podzimní přírody mi evokují sedmdesátá léta, ale spojení s geometrickými motivy a výraznými barvami kolekci dává nádech současnosti.” A přesně takto její kolekce působí. Retro styl doplněný o atkuálně moderní geometrické motivy, při použití přírodních materiálů jako vlna, kůže, bavlna a Zuzčino oblíbené hedvábí. Nejvíce mě zaujaly vrstvené modrohnědé šaty, které mi připomínají kůru stromů, případně rozčeřenou hladinu rybníka.. Zuzaniny modely (a to nejen v případě této kolekce), působí i přes svůj retro styl neskutečně svěžím dojmem a dle mého má na tom lví podíl naprosto skvělý výběr barev a materiálů.


On the show of designer, with whom I had a few weeks ago did an interview, I was looking forward this day most. This collection was inspired by the colors of an autumn forest, and she says: "Earthy and neutral colors of autumn nature evokes me seventies, but the link with geometric motifs and bold colors gives the collection a contemporary twist." And exactly in this scent her collection operates. Retro style completed with actually modern geometric motifs, using natural materials such as wool, leather, cotton and silk which Zuzka favorize. What captured my imagination most was layered blue brown dress that remind me the bark of trees or rippling pond .. Zuzana's models (and not only in the case of this collection), has, despite its retro style, incredibly fresh impression and in my opinion it is because of absolutely great selection of colors and materials.

Slovenský návrhář působící v Praze se pro F/W 2015 nechal inspirovat subkulturou a různými formami fetišismu, kterou se ve svých modelech snaží začlenit do běžného života. Za použití zlatavé, měděné, černé a karmínové barvy šatů, topů a sukní jednoduchých střihů, nechává pozornost strhnout k detailům v podobě roušek přes ústa nebo extravagantním dlouhým náušnicím z dílny Jenny Jeshko


Slovak designer based in Prague for F/W 2015 was inspired by subculture and various forms of fetishism that in his models he tried to incorporate into everyday life. Using gold, copper, black and crimson color dresses, tops and skirts, simple cuts, bringing attention to detail in the form of masks through the mouth or extravagant long earrings designed by Jenny Jeshko.

Značka, která již přes dvacet let sází na perfektní krejčovinu spojenou s kvalitními materiály, předvedla kolekci pod taktovkou známých designérů, kteří se inspirovali jednak retro stylem, na druhou stranu ale i moderními a jednoduchými střihy. Narovinu říkám, že u mnoha modelů si pomyslíte: "Wow, tak a teď kde to koupím." Jsou totiž perfektně nositelné. Kéž by si české ženy zamilovaly tmavě pastelově žlutý kabát ve stylu 60. let, krásné šaty s velkým květinovým vzorem nebo jednoduché béžové šaty s bílým límečkem.


Brand, which over twenty years relies on perfect tailoring associated with quality materials, presented a collection under the baton of well-known designers who are inspired by retro style on the one hand, as well as modern and simple cuts on the other hand. I need to say that in case of many models you will think: "Wow, where can I buy it?" They are perfectly wearable, I wish to Czech women fell in love with a dark pastel yellow coat in the style of the 60s, beautiful dress with a large floral pattern or simple beige dress with a white collar..

Pánskou kolekci dostal na starost Vladimír Staněk, který v ní reflektuje business look propojený s městským stylem, většinou v černých barvách, ale sem tam i za použití šedé, tmavě modré nebo béžové. Kabáty či saka klasických střihů doplnil šálami nebo klobouky (a některé modely pak vypadaly, jakoby právě sestoupily z filmového plátna z nějaké gangsterky). Mimo skvělých kabátů a dokonale střižených sak mě zaujal kompletní look složený s krátkého kabátu na zips, černých volných kalhot na šněrování doplněné šedým svetrem <3


Men's collection was put in charge to Vladimir Stanek, who reflects business look connected with urban style, mostly in black colors, but here and there using gray, dark blue or beige. Coats and jackets in classic cuts, with added scarves or hats (and some models appeared as they just stepped out from some gangster movie). Beside great coats and perfeclty-cut blazers impressed me one entire look, combined with a short coat on zips, black loose lacing pants and gray sweater <3

V kolekci určené dámám dostaly slovo designérky Ley Sedláková, Anna Tušková, Martha Bryxi a Margarida Machado. Paleta barev zůstala věrna podzimně-zimní tradici, černou, bílou a šedou doplnily tmavá bordó, tmavá pastelová žlutá nebo pudrově hnědá. Tři modely ale vybočovaly - jedovatě purpurový kabát, sytě modré jednoduché šaty a krásné šaty se stále trendy květinovým potiskem. Celá kolekce má opravdu široký záběr jak inspirace, tak modelů..od tradičních kostýmků přes sukně, topy, šaty, klasické kabáty nebo svetry až po důraz na zajímavé detaily v podobě kožešinových ramen kabátu, sukně z neoprénu (minimálně vzhled takto působí) nebo decentního potisku kohoutí stopy. 


The women's collection is designed by Ley Sedláková, Anna Tušková, Martha Bryxi and Margarida Machado. The color palette remained in typical autumn-winter-tradition, black, white and gray accompanied by dark burgundy, dark powdery pastel yellow or brown. Three models are deviating - poisonous purple coat, shiny blue simple dress and beautiful dress with still trendy floral print. The entire collection has a really wide range of both inspiration and models..from traditional costumes over skirts, tops, dresses, classic coats or sweaters to focus on interesting details in the form of fur arms on coat, skirt made of neoprene (at least it looks like) or decent houndstooth print.

Pokračování z druhého dne najdete tady!
Pro kompletní fotogalerii všech návrhářů a představených modelů navštivte oficiální web MBPFW nebo facebokovou stránku.


The report from second day can be found here!
For a complete photo gallery of all the designers and models presented on MBPFW visit the official website or facebok page.

All photos by MBPFW.com

34 komentářů:

  1. very interesting to know your local fashion and designers! I think some collections are really good, Pietro Filipi for example!) waiting for your next review!)

    xx
    mynameiskristina blog

    OdpovědětVymazat
  2. I see you're having fun, and it's a great event. I like the striking combinations of red/grey and re/green in the first two pics! Thanks for sharing!

    OdpovědětVymazat
  3. Ohhh, thank you for sharing. I like LaFormella and Chatty! Their collections resonate with me the most. I look forward to read about the next days of MBPFW! It is nice to see that Czech fashion is getting better every year!

    X
    Miri

    http://currentlywearing.com

    OdpovědětVymazat
  4. So envious micheal!
    The designs are amazing

    https://instagram.com/heisgoku/

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som sa chcela v nedeľu zúčastniť, ale nakoniec som musela odcestovať do BA. Veľmi sa mi páči Chatty a Pavel Berky! :). Nabudúce ideme všetci spolu!

    OdpovědětVymazat
  6. Beautiful post! Such a gorgeous selection, Michael. Guess what! It's raining, oh well.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
  7. Wonderful collection!
    http://dimplekhadi.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. Staněk mal krásnu kolekciu!! Hneď by som svojho šráca takto obliekla (áno toho budúceho:D)
    a LaFormela tie červené šaty- oj krása krása

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anooo, Staněk pro Pietro odvedl super práci, už se těším, až se na to půjdu podívat do obchodu =)

      Vymazat
  9. pekne napisany prispevok! snad aj my v bratislave budeme mat niaky mercedes FW :)

    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a doufám v to taky, Bratislava a slovenští návrháři si to zaslouží!

      Vymazat
  10. Červené šaty na prvej fotke v strede sú dokonalé. Aj farbou aj strihom sú krásne :)
    Pekný článok.

    Blonďavá Potvora

    OdpovědětVymazat
  11. wow outstanding styles and great color combination i love it ummuaahh!
    freebcd.com

    OdpovědětVymazat
  12. Nejvíc se mi líbí předposlední "koláž" - dokonalé barvy i střihy :)

    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Nejzajímavější mi přijde LaFormela:) Nemůžu si pomoct, ale kombinace šedá x červená, je něco, co opravdu můžu! Dokonalý je i Pietro Filipi, ale tato kolekce (jak mužská, tak ženská) se až příliš drží při zemi..ocenila bych něco odvázanějšího:)

    Přeju krásný den:)
    ...//Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat
  14. Wooow, lovely!

    http://www.trendsgalleryblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  15. These clothes are amazing, so many wonderful pieces, thanks for sharing

    Fashion and Cookies - fashion blog

    OdpovědětVymazat
  16. wow...amazing outfits....loved them...

    www.crazyaboutcolors.com

    OdpovědětVymazat
  17. Berkyho prácu mám veľmirada a tiez som veľký fanúšik Jenyy Jeshko takže za mna super, a somazrejme aj ostatné je krásne :) Skvelý post

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat