čtvrtek 19. března 2015

What happened in Dresden

Drážďany. Město hodinu a půl jízdy od Prahy, do kterého míří většina z nás jen za nákupy. I přes to, že jsem tam byl nesčetněkrát, nikdy jsem si nenašel čas na historii, krásu.. Tentokrát jsme se ale rozhodli, že chceme poznat víc než jen Pragerstrasse a Altmarkt, že chceme vidět tu architekturu a město, které bylo bohužel na konci druhé světové války z 60% srovnáno se zemí.

Dresden. The town an hour and a half drive from Prague, where most of us are heading for shopping only. Despite the fact that I have been there many times, I never found the time for its history, beauty .. This time we decided that we wanted to know more than just a Pragerstrasse or Altmarkt, that we want to see the architecture of a city that was at the end of World War II from 60% razed to the ground.

Ten den cestou mrholilo, místy i hustě pršelo, ale doufali jsme, že v našem cíli to bude lepší. Mrholení nepřestalo, to nám ale přece nepokazí naše plány a alespoň to blízké centrum prozkoumáme. Celí natěšení jsme zaparkovali v KarStadtu a po nutné hygienické zastávce se vydali vstříc městu. Prošli jsme náměstí Neumarkt, chvíli obdivovali kostel Frauenkirche a pokračovali dále směrem k Labi. Malebné uličky hodně připomínaly Prahu a já zase koukal nahoru po domech, jejich zdobení a střechách. Po Münzgasse jsme došli až ke starým schodům vedoucím na “vyhlídkovou” terasu, která odděluje tuto historickou část od Labe. Všímám si starší, elegantní dámy, usměvavé a už od prvního pohledu velmi milé, co si fotí okolí iPhonem6..zní to hloupě, zmiňovat zde telefon, ale v jejich rukou bych ho nečekal. Usmívám se na lidi okolo. Ani to mrholení mi nekazí skvělý den. Celý rozradostnělý vtipkuju se Sindy a pak hopsám do schodů, protože se těším na ten výhled, který by se nám měl naskytnout. 

That day through the drizzle, locally heavy rain, but we hoped that it will be better. Drizzle didn’t stopped, but it did not spoil our plans to to explore at least the nearby area. We walked via Neumarkt, while admiring the Frauenkirche church and continued towards the Elbe. The picturesque streets resembled Prague, and I have to looked up the houses and their facade and roofs. After Münzgasse we came up to the old stairs leading to the "lookout" terrace which separates this historic part from the Elbe. I notice an older, elegant lady, smiling and ever since the first view she looks very nice and kind, and she was photographing around with iPhone6..it sounds silly to mention here the phone in their hands, but I did not expect it. I smile at the people around. Drizzle can’t mess this great day. So we were happy, smiling and I was hopping up the stairs because I look forward to the view that we would have arisen.
Najedou se mi smýkne levá noha, něco ošklivě zakřupe a ja zbělám bolestí. Nejsem schopen říct ani slovo. Kamarádi mě ihned chytají a podpírají. Zjišťují, co se stalo. Bolest se stupňuje a mě chytá panika. Sedám si na mokré schody, vůbec nevnímám, co se kolem mě děje..slyším místy angličtinu..Patrik mi pomáhá zout botu, pomalu sundáváme ponožku a já nepoznávám svou nohu..kotník okamžitě natekl do obřích rozměrů. V tu chvíli jsem byl asi bělejší než sníh. Sklání se nade mnou nějaká žena s otázkami, co se stalo, co cítím..hledám v šoku anglická slova. Myslím na nejhorší scénář - polámané kůstky, operace, šrouby, už to nikdy nebude ok.. Paní mě uklidňuje, radí, že je třeba kotník pevně zafixovat, ať se nehýbe ze strany na stranu, a pořádně ledovat. Pomalu si uvědomuju, že je to ta dáma s iPhonem. Pomáhá hledat nejbližší lékárnu a mezitím se svěřuje, že je bývalá baletka a tohle se stává v tomto oboru běžně. Snaží se mě uklidnit. Nějakým způsobem to pomáhá, má velmi milý hlas. Obouváme zpátky botu, Patrik a Víťa mi pomáhají vstát. Ohlížím se a vidím, že se kolem nás na schodech vytvořil hlouček lidí. Směs němčiny a angličtiny. Tuším čísla 112, nakonec se rozhodujeme, že není třeba volat ambulanci. Paní se nás ještě párkrát zeptá, jestli je jinak vše v pořádku a jestli může ještě nějak pomoct. Všichni poděkujeme za pomoc a ochotu a já se v podepření pomalu belhám ze schodů dolů a pak směrem k nejbližší lékárně. Tam kupujeme pevnou ortézu a suchý led na cestu domů. Večer strávíme 4 hodiny na pohotovosti, ve výsledku nic zlomené není, jen pořádně pohmožděné. Týden klid a kotník v ortéze, dostal jsem i francouzské hole. Mé první (a doufám, že poslední) v životě. Tak snad to nebude potřeba, dnes už bolest vůbec necítím a pohyblivost se pomalu dostává do normálu. Doufejme, že se to brzy vyléčí.

In one moment my left leg slip, something cracked badly and I turn white in pain. I am unable to say a word. Friends immediately caught me and support me. They find out what happened. The pain intensifies and catches me in panic. I sit down on the wet stairs, don’t pay attention what is happening around me. Some woman is asking questions, what happened, what I feel..shocked I am looking for right English words. I think of the worst case scenario - broken bones, surgery, screws, it will never be ok .. She calms me down, advises that it is necessary to firmly fix the ankle, whether it does not move from side to side, and to ice it a lot. Slowly I realize that it's the lady with the iPhone. She is helping to find the closest pharmacy and meanwhile confides that she is a former ballerina and this becomes conventional in this art. She has a very nice calming voice, it helps me a lot. Patrik and Víťa help me to get up. I look back and see that around us created a crowd on the stairs. I hear a mixture of German and English. I think I hear number 112, eventually deciding that there is no need to call an ambulance. The lady asks us if otherwise everything is okay and if she can still do something to help. We thank her for her amazing help and willingness, and with support I slowly go down the stairs and then towards the nearest pharmacy. There we bought a fixed brace and dry ice for the way home. In the evening we spent four hours in the emergency room, the result is that nothing is broken, thankfully, just bruised properly. Week peace and ankle brace, I got french sticks, my first (and hopefully the last) in life. Pain is almost gone today and mobility is slowly getting back to normal. Hopefully it will heal soon.
Cestou domů jsme si v autě říkali, jak nás neuvěřitelně překvapila rychlá “akce” okolojdoucích lidí a jejich obrovská ochota pomoci. Na těch schodech jsme strávili dobrou půlhodinu a celou tu dobu se nám ta paní věnovala (a pokud si dobře vzpomínám, byla tam s ní ještě jedna). A i lidé, co šli okolo, se ptali, jestli mohou nějak pomoci a co se stalo. Teď mě mrzí, že nevím, o koho šlo. Že nemám kontakt ani adresu..poslal bych té dámě, která vládla bezchybnou angličtinou bez přízvuku (a přitom hovořila i plynně německy) kytici tulipánů s děkovným dopisem. Alespoň tohle minimum za její ochotu a bezprostřední reakci by si zasloužila. Dáma s iPhonem. Bývalá balerína.

On the way home we had a huge chat in the car how incredibly surprised we were by the quick "action" of people passing by us and their tremendous willingness to help. On the stairs we spent a good half hour, and the whole time the lady spent with us (and if I remember correctly, was there one more with her). And even people who walked by, they asked if they could do anything to help, and was curious what happened. Now I regret that I do not know who she was. That I do not even have her contact address..I would send the lady who ruled flawless English without an accent (while also spoke fluent German) bouquet of tulips with a thank you letter. At least this minimum for her willingness and immediate response which she deserves. The lady with the iPhone. Former ballerina.

Vy byste se v takovém případě zastavili a nabídli pomoc? Nebo máte podobnou zkušenost?

PS: těch pár fotek stihla Sindy pocvakat ještě před incidentem..

If you see something like this, would you stop and offer help? Or do you have a similar experience?

PS: the few photos were taken by Sindy before the accident..
Patrik: 
Coat - H&M 
Oversized scarf - H&M (similar here)
Skinny jeans - Divided (similar here)
Sneakers - Baťa (similar here)
Shopper - Zara (similar here)

Michael:
Coat - Isabel Marant pour H&M (similar here
Oversized scarf - Zara 
Skinny jeans - Bershka (similar here)
Sneakers - Nike Air Foce 1 (similar here)

Photographed by - Sindy from Simply Foly

For more follow me on instagram / facebook / ASK.fm

87 komentářů:

  1. Je to nedávno co jsem přispěchala na pomoc mladému muži v supermarketu s cukrovkou... nikdo v tu chvíli nereagoval i přes plný obchod lidí. Dokonce i paní prodavačky... jako bych se jich to netýkalo, že tam zkolaboval člověk... Mentalita některých mě stále ještě šokuje. Ať to moc nebolí a jsi brzo fit! Krásné jarní dny! Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že jsou i tady mezi námi lidé, co neváhají a pomohou. Tak to totiž má být, protože nikdy nevíme, kdy to budeme potřebovat sami, moc si toho vážím!
      A děkuju =)

      Vymazat
  2. Krásné město, kamarádky říkaly, že to nestojí za to, ale podle těch fotek bych hned jela. Nejvíce mě láká galerie. Jinak pokud by to bylo v Česku zeptala bych se a snažila pomoct, pokud v cizině asi bych spanikařila a radši dělala, že nic.. přeci si zase na 100% nevěřím. A kotník bude dobrý ;) neboj... já jsem "tele" a s kotníky mám každej rok problémy :D

    http://gagenka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádky tam asi nikdy nebyly, nebo nemají rády města jako je Praha, Vídeň..sice jsme toho neviděli ani desetinu, ale je to krása..
      Děkuju, už se to lepší =)

      Vymazat
  3. Honey your scarf is really really amazing <3
    Great pics!

    xoxo Colli TOBEYOUTIFUL

    OdpovědětVymazat
  4. Love the scarf!
    http://dimplekhadi.blogspot.com/2015/03/be-boss-in-tiger-prints.html

    OdpovědětVymazat
  5. Chudaku, Michale. Ty sis to tedy vybral! Zvrknuty kotnik! Hlavne, ze jsi se dostal na pohotovost a dobre se o tebe postarali. Budu ti drzet palce, aby jsi byl brzy v poradku. Posilam ti hodne pozitivni energie!

    Pusu,
    Miri

    http://currentlywearing.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda..bylo to úplně nejvíc nečekané..ale už se to lepší, moc moc děkuju, Miri =)

      Vymazat
  6. Drážďany ma vždy lákali, ale ja to bohužial nemám k nim rovnako blízko ako ty ja to nemám blízko ani do Prahy! :( ale každopádne skvelé fotky a super šál! ♥ krásny článok! Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou se tam ale určitě vydej, my si dáme repete někdy, až bude tepleji a nebude pršet..pro jistotu =). A děkuji!

      Vymazat
  7. What a story! I had no idea you guys go to Dresden to shop, I like the architecture you captured. And, of course, sorry for your injury, glad it wasn't very serious! Take care!

    Lera's Outfit Blog

    OdpovědětVymazat
  8. beautiful post!!
    i love that scarf
    Xx
    S.
    www.manthroughclothes.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. kristapána tá fotka z elevátora:D džízs, no nič nevadzí, každý máme aj horšie momenty:D
    a fotka posledná ako ledva idete- very faaaani:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlel jsem celý den, jestli ji sem dát..no nakonec jsem to risknul :3
      A za fotky hlavně tobě velký dík!! Příště už to zvládneme všichni ;)

      Vymazat
    2. #elevatorselfie je najlepšia, tú dáme aj domov na fotostenu! :D

      Vymazat
  10. Mne sa raz tak naskytla pomoc keď som vypadla z okna, článok mám na blogu pod názvom Fallen from Heaven, asi si čítal neviem...Nebránila by som sa ak by som mohla pomôcť, predsa len už sa pár krát stalo kedy som bola asi tá "jediná" možná záchrana. A to aj napríklad v tom, že si hrdo môžem povedať, že vďaka mne moja suseda nepotratila bábätko.

    Výlet ste si aspoň trochu užili a dúfam, že to bude už len lepšie a lepšie! :-)

    Mňa by ale v zahraničí tá pomoc moc neudivovala, tam totižto ľudstvo (nie ľudia) nie sú taký bez chrbtovej kosti ako na Slovensku či v Čechách. (Česť výnimkám)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečetl jsem si to až teď, tehdá jsem asi ještě tvůj blog nesledoval..no četl jsem to se zatajeným dechem..měla jsi fakt štěstí a je úžasné, že to tak dobře dopadlo! Snad od té doby dáváš na sebe pozor =).

      Vymazat
  11. great pictures!

    http://natalyepronio.com

    OdpovědětVymazat
  12. Tam som nikdy nebola, ale keďže si všetci pochvaľujú, musím to napraviť! A tebe želám skoré úplné uzdravenie.. tiež mám skúsenosti zo zahraničia, že tam sú ľudia omnoho všímavejší a pozornejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to naprav! My to taky napravíme, jen co bude lepší počasí =)
      A děkuju!!

      Vymazat
  13. Těch pár fotek, co jste stihli vyfotit, je moc úžasných, sluší vám to, kluci :)
    Jen je mi fakt líto, jak ten výlet špatně dopadl :( ale aspoň máš o zkušenost (a francouzské hole) v životě víc :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, děkujeme =). No to mám, ale nevím, jestli taková zkušenost je žádoucí =D, ale asi ano..budu od teď dávat ještě větší pozor =D

      Vymazat
  14. To ma mrzí, že váš výlet skončil tak nešťastne, prajem rýchle zotavenie :) a je úžasné, že sa našli ochotní ľudia. Ja som akurát včera mala taký malý incident v autobuse, keď hneď po pohnutí sa musel veľmi prudko zabrzdiť a ja som sa ešte nedržala. Letela som cez polku autobusu a pristála tvrdo na zadku. Ľudia okolo mi ale hneď pomáhali vstať a zaujímali sa či som v poriadku. Našťastie sa nič vážne nestalo okrem modriny :D.

    Blonďavá Potvora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji =). A ano, lidi byli skvělí. A věřím, že i u nás se takoví najdou, jen jich, bohužel, není asi zatím tolik..

      Vymazat
  15. I have to get that scarf. I need it in my life.



    uniqueyeah.blogspot.com
    Visit for some new posts !

    OdpovědětVymazat
  16. krásne šály mate!!!

    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  17. úsmev z prvej fotky ti neskutočne pristane :)
    vidno, že ste si výlet užili! fotky sú veľmi vydarené a srší z nich super nálada

    OdpovědětVymazat
  18. Veľmi pekne napísaný článok. Napriek tomu, že výlet nedopadol podľa Vašich predstáv je pekné zistiť, že ešte stále sú medzi nami ľudia, ktorí sú ochotný pomáhať :)
    Skoré uzdravenie prajem. Môj muž si pred pár mesiacmi vyvrtol členok na futbale a o pár týždňov už behal ako laňka takže no stress ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Doufám, že já taky za týden dva budu běhat jako dřív =D

      Vymazat
  19. Tohle je prostě smůla, já odjela studovat do Severní Karolíny a poprvé v životě jsem si zlomila ruku! Prostě smůla nás "cestovatelů" :D. Já Drážďany jen projížděla, ale všichni kolem mě o nich mluví, takže bych se tam taky měla podívat. A máte skvělé šály :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo, hele =D, ale neodradí mě to a v létě pojedem znova a znova na památky =D
      Děkujeme ;)

      Vymazat
  20. Drážďany nabízí nespočet krásných zákoutí :) procházky podél Labe mají obzvlášť velké kouzlo!

    OdpovědětVymazat
  21. Wonderful city photos...
    scarfs too :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdpovědětVymazat
  22. Hi Michael!
    It looks like you had a lot of fun there :)
    I always think it's great to know a bit more of a city than just the shopping street, although I love the spopping streets lol.

    have a great weekend!
    Oliver

    http://www.oliverwaldmeier.blogspot.ch/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yes, we had until the accident.. =), I hope we'll come back in summer to see more ;)
      Thanks Oli

      Vymazat
  23. Ouuuu! To s tým členkom ma mrzí a prajem skoré zotavenie sa!
    K tomu výhľadu ste sa nakoniec dostali, či po tej nehode už ani nie?

    Ľuboš
    BlackBloodedBoy

    OdpovědětVymazat
  24. Super fotky! Do Drážďan se chystám v pondělí, tak doufám, že budu mít štěstí na počasí:)

    Jinak přeji brzké uzdravení, snad s tím nemáš nic vážneho! No, aspoň je na co vzpomínat :))

    www.sonastorova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, naštěstí to bylo jen natažené a pochroumané, nic zlomeného =)

      Vymazat
  25. Milujem tie šály a chcem ich hneď a zaraz :) Drážďany vyzerajú super.

    Veronika
    http://livingbypanicca.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  26. Really stylish! love the photos
    Have a great week!

    xx Girl in the Bunny Ears
    girlinthebunnyears.com/up/

    OdpovědětVymazat
  27. I really want to visit Prague one day! Doesn't seeing the aftereffects of historical events give you shivers? I am glad that you didn't suffer a major injury and that it is healing. Glad it allowed you to experience a lot of kindness from the people around! Hope you are well :)
    allygong.com
    -Ally Gong

    OdpovědětVymazat
  28. Wonderful city! Love your scarf <3

    Fabio

    www.theblack-hairedboy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  29. Sorry to read about your minor accident, Michael, here's hope for a speedy recovery. Hope it heals well. Apart from that it looks like you spent a great time there. That red scarf looks great on you, btw!
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much, Lenya. Yes, it is better and better, now I am able to walk without sticks and that's good =)

      Vymazat
  30. In love with your scarf! xxx

    www.stylentonic.com

    OdpovědětVymazat
  31. Love the scarf and great post..

    http://justkvn.com

    OdpovědětVymazat
  32. great pictures honey!!! ;)
    big hug to you.
    Nunù

    CHeck it out my new post: http://www.honeyandcotton.org/outfit-di-primavera-in-bianco-e-nero-con-una-borsa-emilio-masi/

    OdpovědětVymazat
  33. Lovedd the pictures!!! And I loveee the scarf!!! <3 It's gorgeous, and you're looking so so good!! :)

    http://anshul90.com

    OdpovědětVymazat
  34. Great photos!

    @WanderLustGirls
    www.thewanderlustgirls.com

    OdpovědětVymazat
  35. Yall look adorable!
    Best,

    Christian

    www.mydutchfashionstyle.com

    OdpovědětVymazat
  36. Great pictures!! <3

    XxX
    www.wendyvansoest.com

    OdpovědětVymazat
  37. V Drážďanech jsem byla celkem třikrát. Jednou pro kočárek a autosedačku, aby má malá sestřenka mohla dělat parádu. Smutné je to, že ta autosedačka se k nám vůbec nedovážela. Od té doby mám v paměti vryto "Kinderautositz" :D

    Podruhé s přítelem se podívat a potřetí jsme s sebou vzali i jeho rodiče. Auto necháváme na kraji města na neplaceném parkovišti a do centra jsme dojeli tramvají. Bylo tam krásně! A souhlasím, také mi to připomíná Prahu, ale o hodně větší! ;))

    Nešlo by třeba vygooglit paní? Zadat si do vyhledávače baletky? Pokud má IPhona6, tak určitě patřila mezi ty známější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušel jsem to, ale zatím se mi nepodařilo přijít na nic kloudného..vědet tak alespoň, kde měla angažmá..nevadí, no..ale děkuju za nápad =)

      Vymazat
  38. www.styledbyluc.com

    you have a nice style

    OdpovědětVymazat
  39. I actually had to use google translate to read your post but was worth. I think was fun too. And amazing pictures.

    http://www.blablerblogger.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Why google translate? It is also in English ;)
      Thanks..it was not so funny with the sprained ankle, but..you know..

      Vymazat
  40. Great post and great pics dear. I love your scarf!!
    xx

    http://www.trendsgalleryblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  41. Nechapem, preco si chlapi kupuju zenske kabelky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš namysli ten shopper bag z kolekce Zara Men F/W 2013?

      Vymazat
  42. This photos and trip look amazing…
    Happy weekend <3
    Borka
    www.chicfashionworld.com

    OdpovědětVymazat
  43. Vůbec neva, že prší, vy dva záříte na dálku uplně všude a za jakéhokoliv počasí! Zbožňuju vás, jste strašně super a krásní!

    Krásnou neděli! ♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat