neděle 3. srpna 2014

D'estate Milano

Už jako malý kluk jsem snil o tom, že Československo nebude mou jedinou “domovskou” zemí. Že chci pro sebe ještě jednu..kde budeme vlastnit apartmán nebo domek, v malé vesnici u moře, kde se s každým budeme znát, a i když tam přijedeme po půl roce, na náměstíčku nebo v kavárně si budeme mít s kým posedět a popovídat, probrat život tady a tam, podělit se o zážitky a starosti, prostě mít ty “staré dobré známé”. Tou zemí je už hodně dlouho Itálie. I když je to hlučný národ, má své kouzlo.
Vždyť kde jinde dokážou muži dokonale kombinovat módu, nosit pestrobarevná saka, loafers nebo mokasíny a svět je nepovažuje za vrchol nevkusu, ale právě naopak. Líbí se mi, že to není taková ta pařížská haute couture móda, ale jednoduše ležérně elegantní. Ženy si nehrají na diety a poruchy příjmu potravy, přiznávají své krásné oblé ženské křivky bez okolků. Samozřejmě tak jako muži i ony vědí, jak na to a čím naplnit svůj šatník, aby to bylo vkusné (a snad i pohodlné).
Zatím jsem finančně nedorostl do stádia, abych si dovolil alespoň malý kamrlík o pár metrech čtverečních, a i tu italštinu stále odkládám (ale sem tam si pár slov zapamatuju!!), takže mi nezbývá než po Itálii výletovat. Třeba jako před týdnem v Miláně. Vrátil jsem se do něj po roce a zase bylo co objevovat. Není to nejhezčí město Itálie, nicméně má statut nejuznávanějšího italského fashion city a je to na něm (lidech) znát a já vím, že až se opět naskytne příležitost, tak se do něj vrátím a zase si ho užiju. Chvíli upadnu na architektuře v nějaké odlehlé ulici, chvíli se opustím u pouličního saxofonisty a další chvíli provětrám bankovky v nějakém obchůdku s místní módou nebo bytovými doplňky. Každý si tu přijde na své. Snad jen vymetači nočních barů by plakali, po setmění Milano zrovna zábavou nehýří.
Hotel nedaleko železniční stanice Milano Centrale byl fajn, ale tím, že z něj je všude kousek, zanevřete na metro. No po třech dnech a asi 60km v nohách máte i chuť se praštit do hlavy, nejsme už nejmladší =D. Dali jsme si pravý italský drink Aperol, snědli pravou italskou pizzu a naprosto jsme propadli vůním a chutím v kavárničce jménem Pavé. A to až tak, že jí za pár dní věnuju samostatný post.
Via Gerolamo Morone

Kultůra tentokrát byla na vedlejší koleji, ale zvenku aspoň ty hlavní památky naše oči potěšily. Končícím výprodejům nešlo odolat, Corso Buenos Aires jsme prošli několikrát křížem krážem, centrum a všechny přilehlé uličky taky. Stejně jako v Barceloně jsem si ani tady neodpustil najít nějaké místní výrobce nebo umělce, a tak rovou říkám, ulice Corso di Porta Ticinese je dlouhá, ale stojí za to. Začíná jako Via Torino na Piazza de Duomo, vy ale pokračujte až ke zbytkům starověkého chrámu Colonne di San Lorenzo (zachovalo se pouze sloupoví), kde najdete poklad v podobě obchodu plného urban/vintage módy a “příslušenství” v podobě longboardů, skateboardů a úžasných bicyklů za pár eur, které nejvíce připomínaji starou dobrou českou “skládačku” ESKA. Nebo Via Gerolamo Morone, kterou jsme si občas zkrátili cestu od Duoma k hotelu - příjemné hladké dlažební kostky, staré barevné opravené domy, ticho (sem tam projelo auto) a žádní lidé..svádí k tomu, chytit polovičku za ruku, opřít o zeď a chvíli se vášnívě líbat jako ve filmu..
T-shirt - Zara
Jeans - Divided
Sneakers - Nike Air Force 1
Sunglasses - Aldo
Watches - Casio
Smile - free of charge ;)






18 komentářů:

  1. Kde je náš zážitok s happy hours na drinky a jedlo? :D
    To by mal každý (budúci) návštevník vedieť!!

    (Lebo veď v Miláne máš aj inam kam dať tých pár desiatok eur...)
    (Plus... Už som prehladal skriňu aj komoru a nikde neviem nájsť pulover s plameniakom... Ty si mi ho nekúpil, kým som sa tváril, že si fotím sochy?!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No česko-slovenská angličtina a italská angličtina = jedno velké misunderstanding =D. Co už, poučili jsme se pro příště a jednoduše: v životě není nic zadarmo, ani jídlo k drinku při "happy hours".

      Pulover..no..vieš..keď ty si špačkoval, že máš privela mikín a svetrov.. :3

      Vymazat
  2. To jsou skvělé fotky!!! Já jsem teď byla v Itálii v Římě a Neapoli, ale do Milana bych se taky hrozně ráda podívala!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.
      Řím ani Neapol moje maličkost svou návštěvou ještě nepoctila, ale vše je v plánech (dlouhodobých).
      Miláno určitě musíš vidět..aspoň na víkend. Stojí za to.

      Vymazat
  3. :D hahaaaaa... Patrik :D a skveleeee je to tuuu, ja som ani nevedela, ze mas blog Michael :) Potesila ma tato pre mna nova informacia. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jááááááj, takže já už tu rok píšu svoje a ty to zjistíš až teď? Tssssss. Teď budu hrát uhodzeného.. :-X

      Vymazat
  4. Už jako malý kluk jsem snil o tom, že Československo nebude mou jedinou “domovskou” zemí. Že chci pro sebe ještě jednu..kde budeme vlastnit apartmán nebo domek, v malé vesnici u moře, kde se s každým budeme znát, a i když tam přijedeme po půl roce, na náměstíčku nebo v kavárně si budeme mít s kým posedět a popovídat, probrat život tady a tam, podělit se o zážitky a starosti, prostě mít ty “staré dobré známé”.

    úplne toto! a budem držať palce aby si prestal taliančinu odkladať! :D + krásne fotografie akoby som tam vďaka nim bola i ja :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju..a s tou italštinou se posnažím, fakt, slibuju!

      Vymazat
  5. Your first picture is the best men! Amazing :)
    Looking foward to read your next post :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krásne si zachytil atmosféru Talianska :) ja som bola prvýkrát v tejto úžasnej krajine minulý rok a aj keď som veľa času trávila hlavne na pláži, Taliansko ma očarilo a veľmi rada by som sa tam čo najskôr vrátila. Hovorím po španielsky, čiže rozumieť talianom nebol vôbec problém, keďže tieto 2 jazyky sú veľmi podobné, aj tak by som sa taliančinu veľmi rada naučila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já už to přestal počítat, nicméně Miláno je asi největší město, které jsem tam zatím navštívil. Jinak to byly spíš vesničky a městečka při moři nebo při jezerech, ale tam má prostě všechno své kouzlo, svou typickou atmosféru a krásu.. Určitě musíš poznat z Itálie více =)

      Vymazat
  7. Miluji Milano, kdyz stojim pred vylohou butiku Alexander McQueen, ztracim pojem o case a snim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My podobný pocit zažili před výlohou D&G, ne snad ani tak pro to, že bychom si oblékali ženské šaty =D, ale dýchla na nás atmosféra italského venkova a my se na okamžik přenesli z milionového Milána na malou vesnici, na její náměstí s trhy... Miláno je město, kam se vždy rád vrátím..

      Vymazat
  8. Miluji Itálii, život, módu, design... a po tom domě u moře toužím taky :-) moc hezky napsané!

    OdpovědětVymazat
  9. The graffiti in the first photo is so nice!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpovědětVymazat
  10. I've never been to milan, but wow love your diary and photos. Maybe I should visit Milan someday

    Ciao,
    Kevin
    http://justkvn.com

    OdpovědětVymazat