pondělí 14. července 2014

Pièce de la France

Miluju trhy, farmářské mám konečně téměř denně pod domem. Ráno cestou do práce koupím čerstvé ovoce, které nakrájím do bílého jogurtu. Nebo ještě teplé pečivo k ranní kávě. O víkendech z nich vždy odcházíme s plnými taškami zeleniny, z které pak žijeme další týden o polévkách a salátech. V neděli, kdy někteří dospávají po sobotní párty, jiní navštěvují kostely, jsme si i my přívstali a vydali se do Starého města, mezi turisty po Karlově mostě za kusem Francie na Pražské Kampě. 

Paříž se mi zatím vyhýbá (respektive já jí..při dnešních cenách letenek je to na pováženou, ALE! - zvednutý ukazovák - letos jí podlehnu a to dokonce o čase vánočním a s tím nejblížším, juch!) a tak mi nezbývá, než oblbovat zrakové, sluchové, čichové a chuťové buňky na místech, jako jsou Tradiční francouzké trhy na Kampě (oblbnul jsem je čtvrtý rok po sobě =)). 
Už z dálky slyšíte typické francouzské tóny a hlas podobný Edith Piaf. Natahujete nos, protože cítíte vůni čerstvých pečených baget přelitých bylinkovým máslem. Oči zpozorují davy lidí a vy kašlete na to, že se budete muset jimi prodírat jako v devadesátých letech na čínské tržnici. Smysly neoblafnete, naprosto vás ovládnou a najednou nevíte, čím začít, kde utratit první koruny (deseti..sto..?) nebo jak složit francouzské “menu” za daný rozpočet a ochutnat co nejvíce. Sýry, vína, šunky, salámy, pečivo, palačinky, paštiky, pomazánky, krevety a pro gurmány dokonce šneci, kus za pětadvacet. Ehm, non, merci. Ale proti chuti.. 
Vždycky jsem chtěl část života ve Francii strávit, pendlovat mezi venkovem a Paříží, navštěvovat Cannes, Nice, Marseille, prohánět se po zelených kopcích Provence, mít rádiovku, pruhované triko a šátek kolem krku a cítit se tak trochu “doma”. Zatím mám jen to triko, ale život stále před sebou a možná jednou.. A kdo ví, jak mi učaruje ta vánoční Paříž.
Dnes večer milí a usměvaví prodejci složí pruhované slunečníky, stáhnou stříšky svých stánků a na rok zmizí. Jestli to ještě stihnete, vydejte se na Kampu. Pestřejší kousek Francie jen tak někde nenajdete..

PS: A příště už doufám jdeme na francouzské trhy s naším francouzským buldočkem ^_^ (viz první foto ;))


11 komentářů:

  1. ejha, mohlo to tam byt zaujimave...skoda z byvam par stovak kilometrov daleko :D

    OdpovědětVymazat
  2. farmárske trhy <3 nie je nad "pravú" zeleninku a syry a vajíčka a,... no všetko čo sa tam dá nájsť :) a písaná časť o francúzsku naozaj krásna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ohh those pictures make me feel hungry t.t and I can't taste them haha
    Nice blog men! I can tell you work hard to create every post :) Looking foward to your next post !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much. I promise I will not treat you so much with foodposts =D

      Vymazat
  4. milujem atmosféru trhov, vždy tam strávim neprimerane veľa času, ale nemôžem si pomôcť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano..a teď, když bydlíme na Jiřáku a jsou tam trhy od středy do soboty, tak si asi dokážeš představit, o kolik času mě ubírají =D

      Vymazat