čtvrtek 19. listopadu 2015

Za losy do Osla


V říjnu jsem si splnil další ze svých menších cestovatelských snů. Podívat se do Skandinávie bylo mým přáním snad od chvíle, kdy jsem slyšel na prvním stupni základky o Vikinzích, polární záři a neuvěřitelně krásných zelených fjordech. Bohužel, naši rodinu a mé kamarády to vždycky táhlo spíš na jih, takže jsem si na své skandinávské poprvé musel hodně dlouho počkat. A chtěl jsem tam čím dál tím víc, hlavně po čtení článků u Elišky a Terezky. Nakonec ale příprava celé akce #zalosydoosla byla přesným opakem. Ryanair vyprodával trasu Vratislav - Oslo za pár EUR, stačily dvě zprávy Sindy a Becce (Patrik mi už naštěstí důvěřuje :-* ) a o 15 minut později přistály čtyři zpáteční letenky za 20EUR/osoba v mailu. Vykašlat se na psaní výše zmíněných dvou zpráv, byly by dokonce za 9EUR. No nevadí. Rychlý pohled na hotely na booking.com znamenal taky jeho zavržení. Otevřel jsem tedy Airbnb a začal hledat nějaký pěkný byt v centru Osla. Výběr moc velký nebyl, nakonec se mi ale podařilo najít takový, co by nám neproděravěl peněženky a nevypadal jako jugoslávský apartmán v polovině devadesátých let. Jenže ouha, slečna majitelka nám rezervaci po dvou týdnech kvůli rodinným důvodům zrušila, ale byla překvapivě maximálně nápomocná a pomohla nám najít alternativy, kdy v jedné z nich jsme nakonec našli na dvě noci útočiště. 




Teď už zbývalo jen posbírat střípky míst, které chceme v Osle vidět (nejlíp všechny, že!!), kde se nejlépe najíst (Jensen's bøfhus), dát si dobrou kávu a pro mě osobně si splnit i přání vidět trochu té norské přírody. A protože lidi si mají pomáhat, nebál jsem se napsat na všechny strany a otravovat ty, co už v Osle byli nebo tam dokonce bydlí. A tak jsem nakonec jako vedoucí zájezdu, řidič, hlavní plánovač a průvodce v jedné osobě dal celý itinerář dohromady. Velké díky patří Markét a pak Terezce a Barborce, s kterými se nám podařilo i sejít na úžasné večerní kafe v Espresso House (obdoba Starbucks, ale vymazlenější a levnější). Na celé Oslo a okolí stačí pro běžného smrtelníka 3-4 dny, pro milovníka umění, který touží oběhat každé muzeum a památku je pak ideálem 5. 

Metro a oběd v Jensen's bøfhus

Espresso House

Tolik holubů, uuuaaaaaaa =D

Oslo samo o sobě je úžasné místo k životu. V létě jsou tady teploty podobné našim (a otužilci se mohou koupat v oceánu), v zimě jen o pár stupňů nižší než v Praze. S čím se musí člověk popasovat je dřívější stmívání a nízko plující sluníčko, které znamená větší stíny a méně světla v bytech než jsme zvyklí tady u nás. Všechno je hezky upravené, čisté. Metro jezdí téměř prázdné (vyjma odpolední špičky), všude na parkovištích potkáte dobíjecí stanice a po ulicích tiše plave neuvěřitelné množství elektroaut. Díky všemožným úlevám a zvýhodněním a ekologickému smýšlení seveřanů tak potkáte Teslu, Nissan Leaf a eco a elektro verze známých značek doslova na každém kroku. V interiérech restaurací, kaváren a obchodů vládne ten tzv. nordic styl, nicméně všechno je to takové přirozené, nestrojené. Vládnou tady zemité tóny, dřevo v kombinaci s šedou, hnědou, bílou, borovicově zelenou a černou. Podobné barvy najdete i na fasádách domů..za těmi barevnějšími musíte na specifická místa, jako jsou ulice Damstredet nebo Telthusbakken. Všude potkáte nějaké skulptury, tady to prostě uměním žije. 


Dům v Damstredet

Grand Hotel

A protože se na blogu věnuji i módě, nedá mi se o ní nezmínit. Jedním slovem minimalismus. Žádné výstřelky, které potkáte třeba v Londýně. Vládne černá, šedá, bílá, hnědá. Na druhou stranu vše perfektně sladěné. Překvapením bylo, že i v polovině října mělo spousta lidí holé kotníky, v poledne trička s krátkým rukávem, maximálně mikinu, zatímco my měli na sobě několik vrstev skrytých pod hrubými parkami. Holky nám to pak u kávy vysvětlily, že dokud to jde, chodí na lehko a tělo si zvykne, aby v zimě pak nemuseli oblékat nekonečné množství vrstev. A to samé platí pak pro jaro, kdy co nejdéle nosí zimní bundy a kabáty, aby jim zase v létě nebylo pocitově takové horko. 


Viděla mě?

Černá je dobrá

Hlavně nenápadně

Samostatnou kapitolou jsou ceny. Všechno tu stojí zhruba stejně, jako u nás. Jen místo českých korun tady mají norské NOKy. A kde je ten zakopaný pes? V kurzu. Pokud chcete přepočítat na české, násobíte třemi. Takže je hezké, že vás celodenní jízdenka na MHD vyjde na 90NOK, to je skoro jako v Praze..jenže x 3 je rázem 270CZK. A tak je to tady se vším. Pro našinec je tu draho. Norové samozřejmě mají tomu odpovídající platy, nicméně když jsem si kupoval ve výprodeji džíny Lee za 300NOK, jen jsem si představil, jak směšný pakatel to je ve skutečnosti pro místního obyvatele a málem mi tekla slza. Z tohoto pohledu je v Norsku pro Nory levně, natož pak pokud vycestují třeba k nám. Ale všeobecně platí, že se jim žije velmi dobře a na úrovni a není divu, že spousta čechoslováků se tady chce přestehovat (nebo to už ne/dávno udělali =)). 


Ceny jako v ČR..fakt jo?

Podzim je krásný všude!

Už bylo dost slov, řekl bych až příliš, takže pomalu scrollujte k fotkám. U některých z nich najdete i popisky, o co se jedná a někde poznámky z mých cestovních zápisků (přijde mi to lepší, než to sepisovat do jednoho odstavce a vy pak budete marně hledat, k čemu to vlastně patří ;) ). V Osle jsem určitě nebyl naposledy. Chci ho navštívit i v letní sezóně a rozhodně nedám ani sbohem zbytku Norska a Skandinávie. Už v únoru nás na sever čeká další cesta ;)

Jaký máte vztah ke Skandinávii vy? A co Oslo, byli jste? Chtěli byste? Líbí se?



Damstredet a její okolí je jedno z mnoha malebných míst v Osle. Je to povinná zastávka =)


Telthusbakken je ulice kousek od Damstredet a..no posuďte sami, je stejně lovely =)


A tohle už jsou domy z ostatních míst v Osle..všude najdete něco, co vaše oči upoutá









Jezero Sognsvann je pravý kus norské přírody a to přímo na konečné metra linky 6. Strávil bych tam klidně celý den!




I kadibudky tady vypadají skvěle!

Blešák Vestkanttorvet určitě nesmíte vynechat ;)


Psací stroj se do kufru už nevešel =(

Vigeland Park je jedna z dominant města, místo plné neuvěřitelného množství až bizárních soch



:-*


Opera je další z dominant Osla..západ slunce sledovaný z její střechy stojí za to!



Aker Brygge je jednou z několika moderních částí Osla. A ta jehla uprostřed, to je vyhlídkový výtah..bohužel otevřený jen od jara do časného podzimu =(



Můžete se i vykoupat ;)




Skulptury najdete skoro všude

Stejně tak streetart

Radnice









Na mě puntík nezbyl =(

Královský palác..o mentalitě Norů svědčí i fakt, že norský král rád chodí třeba do hospody si s lidmi jen tak povykládat..nikdo tu královskou rodinu nebere jako někoho, kdo je "nedotknutelný"







Západy slunce jsou prostě nádherné!

#fotimnikonem D7100 (mimo koláže)

PS: Nezapomeňte na giveaway!

25 komentářů:

  1. Pekné fotky! Tiež by som sa tam raz chcela ísť pozrieť ;)

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě Oslo stojí za to vidět a možná ne jen jednou ;)

      Vymazat
  2. Juuu, tak jsem se dočkala článku :). A je parádní! A nádherné fotky! Myslím, žes tu atmosféru podzimního Osla dokonale vystihl :). Těším se na shledanou v létě :). Měj se hezky! Terez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trvalo to, já vím, ale takovéto články zaberou fakt hodně času, než to člověk dá celé dohromady.
      A děkuju =) a určitě se zase potkáme ;) (tzn., ozvi se, až se budeš chystat do Prahy =))

      Vymazat
  3. krasne fotky:) gifko je skvele! :D
    Rada bych se podivala do Osla tez :)

    Bridge of Memories

    OdpovědětVymazat
  4. Love the beautiful photos, nice place :3

    www.adhiwahyudi.com

    OdpovědětVymazat
  5. What a nice trip! The weather was simply gorgeous, such blue skies, and the gif is super fun!

    Lera's Affordable Fashion Blog

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju tyto typy článků, kdy člověk povídá o věcech ze zahraničí, které na každý musí vědět a něco mi to i dá :) jinak samozřejmě musím pochválit krásné fotky ^^ Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
  7. Fotky sú krásne ! Do Osla by som sa chcela učite ísť pozrieť, pretože je to úžasné miesto. Ďakujem aj za tento článok, pretože mi toto miesto veľmi dobre priblížil a dal nejaké informácie :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS


    OdpovědětVymazat
  8. Krásne fotky ... WAU. Oslo je krásne mesto..
    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné fotky a ty barvičky těch domečků <3 Také bych se tam ráda někdy podívala.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherné fotky! V takovéhle partě to musel být úžasný výlet :)
    A tiše závidím! Skandinávie, konkrétně Oslo, je můj sen snad od doby, kdy jsem se dozvěděla o jejich existenci... takže už dlooouho :)
    A jak by moje profesorka Norštiny určitě opravila, vikingové - malé V! :D :))

    OdpovědětVymazat
  11. Very beautiful post...

    http://jovanica92.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  12. Oslo je na mém wish-listu už poměrně dlouho. Miluju skandinávský styl a ta architektura...ahh..Snad se tam brzo podívám.
    - Evii <3
    http://eviijournal.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Už mi začíná ten podzim fakt chybět :). Tady zas všichni chodí nabalení i ve 20 stupních.... A nikdo nesmýšlí ekologicky, aspoň mi to tak připadá. Celkově tady asi nic BIO najít nejde nebo se musíš fakt snažit. Ale je mi to severské smýšlení čím dál tím víc sympatičtější.
    Hezké fotky :) vypadá to, že jste si to užili :))

    OdpovědětVymazat
  14. Super! Skandinávie je můj velký sen, tak se tam snad brzo taky vydám :)
    www.veshionlife.com

    OdpovědětVymazat
  15. What a beautiful pictures Michael – and what a gorgeous city. Never been there before but I think I should visit it..
    Enjoy your day
    Kevin
    http://justkvn.com

    OdpovědětVymazat
  16. Uplně nejzlatější fotky! Jste lásky! ♥♥♥

    Krásný den!
    xoxo Suzy ( ˘ ³˘)♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat
  17. Woow!! Great post!!!
    xx

    http://www.trendsgalleryblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Nebudem sa radšej rozpisovať o svojej naštvanosti z faktu, že viem, že nás niečo čaká v únoru a neviem, čo nás vlastne čaká!

    Ale Oslo... To by som si zopakoval! Hocikedy! <3

    OdpovědětVymazat
  19. my sme chceli ist na motorke do skandinavie, ale cena benzinu, a pokuty nas odradili :-D
    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  20. Love all your pictures! Want to travel there as soon as possible!

    Best regards from BCN

    Pablo
    www.fungiexpress.com

    OdpovědětVymazat