úterý 8. září 2015

Warsaw and Oslo, tips for trips


Moje babička je ten typ člověka, který je šetřivý a pro své nejbližší by se rozdal. Vždycky mi říkává, ať šetřím taky, na horší časy. Ale copak to jde, připouštět si, že můžou přijít horší časy? Vždyť tak vlastně vpouštím do své mysli fakt, že něco zlého asi fakt přijde. Nicméně, jednu poznámku si nikdy neodpustí: pokud jde o cestování, tak se na šetření Miško vykašli. Cestuj jak nejvíce to jde. A tak se tím řídím.
My grandma is the kind of person who is thrifty. She always telling me to save money, for the hard times. But how it comes to admit that hard times could come? With that I actually let in to my mind the fact that something bad can really come. However, one note she will never forget to say: when it comes to travel, forget about saving, Mickey. Travel as much as it goes. And so I follow that.

Zatím sice s Patrikem létáme jen po Evropě a jejich ostrovech, nicméně užívám si každou cestu jak jen to jde. Můj seznam dream destinations je dlouhý..hodně dlouhý a na jeho splnění bych potřeboval zřejmě dva životy a desetimiliónové konto. Ani jedno nemám a tak zatím vybírám destinace, které nejsou na finance náročné (Milán, Budapešť, Berlín..) a jednou za čas to protnu něčím, kdy do peněženky musím sáhnout hlouběji a co má pro mě větší význam než by ostatní možná pochopili (vánoční Paříž, jarní Barcelona..).

So far with Patrik we fly just around the Europe and its islands, but I am enjoying it in every way possible. My list of dream destinations is really long, when I say really, I mean REALLY. And to fulfill it would probably needs to have two lives and tens of milions crowns on bank account. And because I do not have any of it, I choose destinations which are not so expensive (Milano, Budapest, Berlin..) and from time to time I go for something which costs much much more, but it also has a special, deep meaning for me (Christmas in Paris, Barcelona spring etc..).


Teď ale k věci =). Nevím proč, ale oficiálním průvodcům při prozkoumávání měst dávám většinou tak 20% váhu, zbytek informací čerpám z blogů, cestopisů, diskuzí na internetu a soukromých trip reportů. A z nadpisu tohoto postu je jasné, kam se chystáme nejblíže. Varšava jako hlavní město Polska nás lákala už dlouho a protože po zemi trvá cesta 8 i více hodin, budeme se kochat leteckým výhledem na Krkonoše. Samozřejmě mám o ní něco načteno - znovuvybudovaný královský palác, který byl zničen během 2. světové války; dar "bratrů Sovětů" v podobě Paláce kultůry, který ze všeho nejvíce připomíná New Yorský Empire State a kterému nemůže na jméno přijít většina Poláků nebo pestrobarevné náměstí Plac Zamkowy, to je jen malá část, kterou určitě při našich toulkách nemineme. Bydlet budeme přímo v centru, díky Airbnb (při registraci přes můj link dostanete na první ubytko přes šest stovek!), město to není zase tak veliké, takže naše nohy si užijí spoustu zdravé pěší tůry. A Vás se chci zeptat, co bychom určitě neměli minout, vynechat. Kde si můžeme dát dobrou kávu, kde můžeme protančit celou noc anebo kde uvidíme něco zajímavého, poznáme něco nového, kde můžeme nafotit skvělé fotky! 
But now to the point =). I do not believe too much in official guides when exploring cities (lets say around 20% of tips are from those guides), majority of information I get from blogs, travelogues, discussions and private trip reports. And from the title of this post is clear where we are going in next weeks. Warsaw as the capital of Poland attracted us for a long time and because on the ground it takes 8 hours and more, we will enjoy views of the Krkonose mountains from the airplane- Of course, I read about Warsaw a lot - rebuilding of the royal palace which was destroyed during WW2; the Palace of Culture as a gift from the "Sovie brothers", that most of all resembles New York's Empire State building and majority of Poles "hate" that building; or brightly coloured square Plac Zamkowy; those are only a small part we can't miss. We will stay right in the city center thanks to Airbnb (when registering through my link you will get €22 or $25 for your first booking!). The city is not so big, so our feet will enjoy plenty of healthy 4 days of walking. And I want to ask what we should definitely not miss out. Where we can have a good cup of coffee, where we can eat something delicious, where we can dance all night or where we will see something interesting, something new and where we can shoot great pictures!



A protože Polsko je velké a kupní síla Poláků taky, nízkonákladové aerolinky se můžou zpřetrhat s výhodnými nabídkami letů po Evropě. Nešlo jednoduše odolat cestě Wróclaw - Oslo za pár EUR. Obvolat kámošky bloggerky Beku a Sindy, koupit letenky, zarezervovat krásný byt v centru na Airbnb a teď už jen šetřit, protože Norsko je -údajně- neuvěřitelně drahé =D. Máme v centru vytipováno pár míst, která chceme vidět, dále máme v plánu plavbu lodí (ví někdo, která je ta nej?), čumendu na Holmenkollen, malebnou Damstredet a Telthusbakken. Já osobně bych chtěl vypadnout aspoň na dvě tři hodiny i někam kousek za Oslo, kde bude jen příroda, les, ticho..což bude asi nejblíže někde hned za Holmenkollen. A znovu se obracím na vás, abyste do komentářů napsali tipy a nápady na necelé tři dny, co vidět, co zažít, kde se dobře najíst a kde mají výbornou kávu, případně své vlastní zkušenosti z Oslování. 

Jako odměnu mohu nabídnout pak poděkování v článku o Varšavě nebo Oslu, které určitě budou následovat =) (klidně s odkazem na váš blog/instagram/profil, nechte proto u tipu i svůj kontakt). Zatím dopředu, alespoň takto, děkuji!

And because Poland is big and the purchasing power of Poles too, the low cost airlines are in a war with great price offers for flights to Europe. We simply cannot resist of the trip Wróclaw - Oslo for few bucks. Get our blogger friends Sindy and Beka on line, buy tickets, book a beautiful flat in the city center via Airbnb and now just to spare and spare and spare money for the trip because Norway is - supposedly - incredibly expensive. We already have some tips what to see, we plan to enjoy a cruise on ship (does anyone know which is the best?), to hike to Holmenkollen, see the picturesque damstredet and Telthusbakken. I personally would like to go outside Oslo for two or three hours to enjoy the nature where will be just the forest, silence and peace..which could be somewhere behind the Holmenkollen I think. And again, I appeal to you to put into comments some tips and ideas for less than three days what we can see, enjoy, where to eat and have a great coffee, or just write few words about your own experience with Oslo.

As a reward I can offer you big thanks in the next articles about Warsaw and Oslo which surely will follow =) (and I feel free to link to your blog/instagram/profile, so do not forget to leave also the contact along with your tips in comments).
So far ahead, at least in this way, thank you!

Photos: 1, 2, 3, 4, 5


29 komentářů:

  1. Já jsem nebyla ve Varšavě, ale v Poslku jsem byla v Krakowě a mám jeden tip, který bude hromadný určitě na většinu měst v Polsku - běžte se podívat do centra v noci - je to tam úžasné :))
    Co se týče Norska, tak tam bych se též chtěla podívat.. Hlavně díky blogu Elišky (Time to fit), která tam byla už 2x a psala o tom úžasné články, tak se na ně kdyžtak mrkni ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večerní mšsta máme rádi, takže to určitě nezapomeneme (v Paříži jsme se 2x vraceli na hotel ve dvě ráno =)).

      A blog Elišky znám, ona mě právě inspirovala..začneme Oslem a příště třeba Bergen a dál =)

      Vymazat
  2. Tak na reporty z týchto miest sa veľmi teším. Nikdy som ani jedno z nich na svoj zoznam nepridala a popravde mi ani ako výletová destinácia nikdy nenapadli, takže preto som veľmi zvedavá čo na ne poviete. Či sa oplatí dopísať ich na zoznam :)

    NITA – Blonďavá Potvora

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek a fotky! Do Osla bych se také strašně ráda podívala. O Airbnb jsem teď hodně slyšela i četla různě na blozích, tak asi také někdy vyzkouším :) The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas dá zabrat vybrat nějaké zajímavé fotky, když si to člověk nemohl nafotit sám ;)

      Vymazat
  4. I'm so jalous, your grandma sure gives great advices :)
    Wis you more fun on your trips and travels :D

    xx

    d'stars
    *d'stars*

    OdpovědětVymazat
  5. I wish I could help you :)

    My kind of joy shop - http://mykindofjoy.tictail.com/

    OdpovědětVymazat
  6. ridim se jak ty! cestuj dokud to jde. neni lepsi investice nez do cestovani:) do varsavy ani osla sem jeste nemela prilezitost jet, takze ja si pak pockam co ty das za rady:)
    hlavne si to uzij!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Michaeli, zavítala jsem sem díky tvému komentáři na mém blogu a možná bych ti mohla trochu poradit. S obojím :). Ve Varšavě jsem byla letos v dubnu a vznikly o ní dva články - gastro tipy http://terez-theactualme.blogspot.no/2015/04/varsavske-gastro-tipy-hodne-cukru.html a pak "o městě" a mých zážitcích jako takových - http://terez-theactualme.blogspot.no/2015/04/par-dubnovych-dnu-ve-varsave.html ...

    Co se týče Osla, tak tady žiju, ale to už asi víš :) ... tento štítek ti může pomoct při hledání dobré kavárny nebo místa, kam se jíst najíst - http://terez-theactualme.blogspot.cz/search/label/Exploring%20Oslo ... jinak, co se týče přírody, tak bych nevynechala jezero Sognsvann, konečná metra č.6. Určitě si projděte čtvrť Grünerløkka a stavte se do kavárničky Tim Wandelboe. A samozřejmě přístav Aker Brygge a za operou najdete novou čtvrť Sørenga s krásným výhledem na Barcode... Je toho spousta a věřím, že si to moc užijete. Měj se hezky, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jednou moc děkuju, nejbližší večery mám co dělat =)

      Vymazat
  8. Je krásné, že tak cestuješ a vždy si to užiješ :)
    Fotky jsou krásné a článek je jako vždy moc pěkně napsaný :)
    já si myslím, že člověk by měl mít určitě na účtě nějakou maličkou rezervu, přeci jen, nikdo nikdy neví, co se může stát... ale určitě není správné všechny peníze jen šetřit a utrácet za věci, bez kterých nejde žít.. určitě je fajn mít i nějakou část na výlety, cestování a rozmazlování O:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak maličkou rezervu..co si pod tím představit, že =)
      Obecně se říká, že by člověk měl mít naspořené vždy aspoň tři své čisté mzdy.. ;)

      Vymazat
    2. Tak to by ted u mě bylo snadné... výše čisté mzdy 0 :-/ :D Chjio se stěhováním do Prahy přišlo i shánění práce, tak drž palce, at něco vyjde, co nejdřív :D :)

      Vymazat
  9. I have been to Warsaw... oh, so many memories, the old city is a dream! xxx

    www.stylentonic.com

    OdpovědětVymazat
  10. I have a really long list travel destinations as well. I don't think that's a bad thing. Thanks for these tips. :]

    // ▲ itsCarmen.com ▲

    OdpovědětVymazat
  11. Incredible city and pics !!!!!!!!


    xx
    http://www.thetrendysurfer.com/

    OdpovědětVymazat
  12. Oslo, tam jsem se vždycky chtěla podívat :) snad jednou :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Awesome City, Great pics ✌

    www.FrankoDean.com

    OdpovědětVymazat
  14. Hezký článek, létám i do dalekých krajů a milióny v tom určitě nelítají. :-)
    Mám to vlastně naopak, Evropa mi přijde drahá... Oslo tedy určitě :-D Ale taky ho mám na seznamu a jednou si ho odškrtnu.

    OdpovědětVymazat
  15. Krásny článok :) V Osle som ešte nebola, ale určite by som sa tam chcela ísť pozrieť ako aj do iných miest. Vyzerá to tam fakt krásne :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  16. Míšo, skvělé fotky jako vždycky, máš super foto-oko! (:
    Oslo je rozhodně na mém bucket listu a Varšava jakbysmet... Snad jednou bude čas na jízdu kolem Evropy. :)

    Have a WONDERFUL weekend!
    With love,
    Suzy ( ˘ ³˘)♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, Varšava je moc krásné město! Kdyby nebyla tak daleko, tak tam klidně jezdím častěji. Mám pár tipů na blogu, tak třeba tam najdeš nějakou inspiraci :-) www.pajuskanacestach.cz

    OdpovědětVymazat