pondělí 1. června 2015

Bezstarostný

Bezstarostnost. Čas, kdy vypnu svět povinností a žiju jen tou aktuální chvílí. Kdy si užívám každou sekundu bytí na tomto světě. Kdy vnímám všemi smysly intenzivněji než jindy. Vnímám sebe, svůj dech, tlukot svého srdce. Vnímám radost a štěstí. Vnímám brnění, které mnou prochází. Vnímám tu husí kůži, která mi naskakuje, když se mě dotkneš. A vnímám tebe. Tvou vůni. Tvůj šepot. Tvé vlasy, co mě lechtají na čele. Naše dvě tlukoucí srdce. Užívám si ty chvíle, kdy nic neřeším, kdy mnou prostupuje radost a na rtech mi září úsměv. 
Carefree. Time when I turn off the world of duties and live just that actual moment. When I enjoy every second of being on this world. When I perceive with all my senses more intense than ever. I perceive myself, my breath, my heart beat. I perceive the joy and happiness. I perceive the tingling goes through me. I perceive those goosebumps which I have when you touch me. And I perceive you. Your smell. Your whisper. Your hair tickling me on my forehead. Our two beating hearts. I enjoy those moments when I just don't care, when the joy is in me and my lips turns into glowing smile. 
I když mi (a drtivé většině z nás) neleží na bedrech tíha celého světa, závidím občas těm nejmenším, že nic neřeší. Že mají ten svůj život ještě stále bezstarostný. Nemusí podstupovat ten rituál, kdy oprostit se od starostí stojí mnohdy hodně úsilí, možná i sebezapření a přemlouvání se. Kdy jsme na tuhle "vlastnost" zapomněli? Stala se snad daní za "poznání"? Za to, že chápeme svět okolo nás? Za to, že jsme dospěli, že jsme přijali zodpovědnost a že naše činy mohou být stejně fatální jako láskyplné? A je opravdu tak těžké najít v sobě ten přepínač, jednou denně pět minut..jednou týdně hodinu, kdy z něj sundáme ochranný kryt, navolíme požadovaný čas a jednoduše ho pomyslně stlačíme? 
Even though I (and most of us) do not have the weight of the whole world on the shoulders, I envy sometimes the children that they don't solve any problems. That they have their life still carefree. They do not need to undergo that ritual when breaking away from all those worries often costs a lof of effort, perhaps even self-denial and persuasion. When we forget this "feature"? It is a tax for our "knowledge"? Tax for understanding the world around us? That we grown up and accept responsibility and that our actions may be just as fatal as loving? And is it really so hard to find that switch in us, 5 minutes once a day..1 hour once a week, when we just set required time and simply imaginarily press it?
Já říkám, že to těžké není, i když zpočátku to bude nějaké úsilí stát. Než dojdete večer domů, rozhlédněte se okolo..najděte lavičku, kam si můžete sednout. Kousek trávy, do které si můžete lehnout. Podívejte se na nebe. Představte si, jak z místa vystřelíte a najednou se ocitnete mezi všemi těmi hvězdami. Zavřete oči. Zapomeňte, že máte sluch. Umlčte svůj vnitřní hlas. Vnímejte ticho, vnímejte tlukot svého srdce a představujte si ty milióny hvězd prosvěcujících nekonečnou tmu. Anebo se přeneste na vysoký kopec. Jen vy a výhled do nekonečna. 

Udělejte to dvakrát, třikrát..udělejte z toho samozřejmost. Rutinu, která ale narozdíl od ostatních osvobozuje. Osvobozuje od starostí.

I am saying it is not so hard, even in the beginning it can cost lot of effort. Before you come home in the evening, look around you..find some bench, when you can sit. Find a patch of grass where you can lay down. Look up on the sky. Imagine how you just launch as a rocket and sudenly you find yourself between all those stars. Close your eyes. Forget you have a hearing. Shut up your inner voice. Perceive the silence, perceive the heart beat and imagine all those milions stars shining through the infinite darkness. Or just move your mind to high hill. Just you and infinite outlook.

Do it twice, do it thrice..make it matter of course. Routine which is making you free (despite the others). Making you free from worries.

Bow tie - Krispol Store
Shirt - Zara (similar here)
Jeans - Bershka (similar here)
Watch - Corniche (e-shop www.c-watch.sk)
Sneakers - Converse
Socks - SocksInBox
Sunglasses - Ray Ban
Denim jacket - Replay (vintage)

Photographed by - Made by Boy

For more follow me on instagram / facebook / ASK.fm

46 komentářů:

  1. Sometimes it's hard to decide which I like the most, your post or your outfit, Michael, this is one of it. You are so right with what you said, we need to let-go more often than we do, need some time-out just to be, just to feel at ease with the world. In our hectic schedule it's hard to do that, we are always under pressure, don't we. Sometimes just taking deep breathes walking to the driveway does it for me, smelling the sweet air, feeling alive. But let's not get philosophical but let's talk about your outfit. I love it, from head to toe. Converse are always a winner. Love that fun shirt and how you dressed it up with the bow, love the dressed up casual look.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, thanks a lot for so kind words.
      And that's right, Lenya. So I am trying to tell people it is not so hard as it could seems to be..

      Vymazat
  2. Mišo košela veľmi fajná! fešák si ty veľký:)
    no bezstarostnosť je krásny pocit...ale u mňa to ide skôr do ľahostajnosti!:D asi potrebjuem nejaký miracle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj, Sindy, dikyčko!
      A lhostejnost někdy taky není na škodu přece =D

      Vymazat
    2. Chris sa ti už snaží zohnať ten miracle :D No a ja chválim opäť článok, tvoje texty patria podľa mňa medzi najlepšie v blogosfére :). Ja som mala pred pár mesiacmi krízu, nevedela som sa zmieriť s tou tažobou dospelosti, spomínala som na staré dobré časy, ale našťastie, prešlo ma to, vďaka jednej osobe, láska robí zázraky :). A keď si tak sadnem a uvedomím si, že je viac-menej všetko v poriadku, tak, ako má byť, tak som neskutočne šťastná a nemyslím na nič.

      Vymazat
  3. What I like about this look the most is the shirt and the jeans! And the super clean sneakers! It is such a young and easy look.
    I agree, learning to switch off is essential. In my experience, yoga and meditation are the most effective methods. Some people relax by doing sports or hiking in the nature.

    Have a wonderful start of the week!

    Hugs,
    Miri

    Http://currentlywearing.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much, Miri. Yoga is something we are going to try this month, so I am excited about it =)

      Vymazat
  4. What a perfect look.. LOVE the bow tie. Especially in combination with the shirt. It's so funny...
    Cheers.
    Kevin
    http://justkvn.com

    OdpovědětVymazat
  5. So true! It's sometimes really hard to let something or someone go but it's so important to live a happy life!
    Great post Michael! The text and your outfit are awesome :)
    Have a good week!
    Oli
    http://oliverwaldmeier.blogspot.ch/

    OdpovědětVymazat
  6. Koukám, že u každého outfitu je vždycky nějaký super text, což je super kombinace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ouuuu, moc moc děkuju :3, jdu se na chvíli do kouta začervenat..

      Vymazat
  7. Nice combo! love the colour of your outfit.
    great post man

    www.dapperhipster.com

    OdpovědětVymazat
  8. I just love this shirt! Keep on smiling boy! ;-)

    www.stylentonic.com

    OdpovědětVymazat
  9. I feel you, Michael!
    Love this look very much btw!

    xx, Robert
    http://robilliam.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Wonderful outfit, and very inspiring life philosophy, and I absolutely agree with you!

    Lera's Affordable Fashion Blog

    OdpovědětVymazat
  11. Beautiful bow-tie !!!



    xx

    http://www.thetrendysurfer.com/

    OdpovědětVymazat
  12. Nejspíš si tenhle článek vytisknu a nalepím ho v práci přes monitor ;D. Přesně tohle teď potřebuju.. Nad ničím nepřemýšlet, nic neřešit, jen relaxovat.. Díky za návod, snad se mi to povede :o)

    OdpovědětVymazat
  13. Musím sa priznať, že Tvoje príspevky ma bavia čoraz viac. Jednak dokonale premyslené outfity a vždy zaujímavo napísaný text k tomu.
    Vy dvaja ste sa proste našli. Je to cítiť z každého riadku :)

    Janka
    http://margifashion.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já musím přiznat, že i když se při podobných komentářích červenám, dělají dobře mojí duši a trochu i egu..moc děkuju, vážím si toho!

      Vymazat
  14. kosela je stramacka.. tak ked som ja prechadzala dusevnou premenou nebolo to lahke, teraz uz som v klide :) uz som osvietena :-D :-D
    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  15. That's amazing! Have a nice weekend!

    Alice Cerea,
    BABYWHATSUP.COM

    Join this new blogger network, I'm waiting for you!

    OdpovědětVymazat
  16. Fotky jsem už viděla na instagramu, a musím říct, že už tam jsem se rozplývala nad tou geniální kombinací vzorů - košile, motýlek:))

    Přeju krásný víkend:)
    ...///Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat
  17. Hezky si to napsal. Není dne, kdy bych nezáviděla malým dětem jejich bezstarostnost. Kde jsou ty časy, kdy jsme se cítili takhle všichni. Moc pěkné fotky, hlavně ta první, úplně mi zvedla náladu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu.
      Je to tak..občas to opravdu chce vypnout a na nic nemyslet, i když je to těžké, duševní hygiena je stejně důležitá jako ta fyzická =).

      Vymazat
  18. Tak ten motýlek je skvělý! A máš hrozně hezký úsměv :)

    H O L K A ze SNU

    OdpovědětVymazat
  19. Hmmm :)
    Při čtení těchto slov mi plesalo srdce. ♥ Jak krásně se čte něco tak moudrého. Věřím, že kdyby tuto radu poslechli všichni, tak by lidi začali slyšet hlas svého srdce a svět by se změnil. :) Tuto malou meditaci bych doporučila povinně.

    Boží outfit, ten motýlek je super!

    --Šárii :)

    OdpovědětVymazat
  20. I really like the bow tie!!

    www.hisfashionhighness.com

    OdpovědětVymazat