neděle 11. října 2015

Even a little help is help


Vím, že nezměním svět. Že nikdy se mi nepodaří udělat ho globálně lepším. Sny o tom, jak si všichni přejeme světový mír, zůstanou vždy jen sny, protože lidská civilizace je už z podstaty taková. Jako jedinci nemůžeme jednoduše uspět v takovém měřítku, aby to ovlivnilo zbylých 7 miliard lidských bytostí na naší planetě. A ano, chválím a těším se z toho, že spousta bohatých a slavných se také zajímá o filantropii, stejně jako jim věřím, že to není jen póza. 


Nicméně. Jako ten jeden jedinec mohu ovlivnit alespoň někoho. Něčí život. Něčí část života. Kdyby třeba i jeho jeden den, jednu hodinu, stojí to za to. Za tu chvilkovou myšlenku, za to odhodlání, za tu chuť, za to vnitřní přesvědčení, že je to prostě tak správně. A proto se mi líbí projekty, které se zaměřují na určité malé skupiny. Projekty, jejichž pomoc je cílená, kontrolovaná a kdy osoba na druhém konci ví, že je to myšleno upřímně a že i to, co dělá ona, dává smysl. 


Takový je Apolis, v překladu "global citizen", globální občan. Bratři Raan a Shea Partonovi z USA založili značku s cílem pomáhat lidem po celém světě tím, že jim pomohou prodávat jejich výrobky a zboží za rovných (globálních) podmínek. Taška, kterou vidíte na fotkách, je jedním z nich. Pochází z Bangladéše. Tento projekt spustil Apolis v roce 2009 objednávkou 50 kusů. K letošnímu roku jich prodali už 77.000 a zajišťují tak práci pro 21 bangladéšských žen.  Tote bag je vyrobena ručně z juty s voděodolnou úpravou a její kožená ucha jsou obarvena přírodním barvivem. Je pevná, dá se nosit v ruce nebo na rameni a je podle mě ideálním doplňkem na nákupy nebo toulky městem. 


Sice je to jednotková koupě, která znamená z mé strany jednorázový příspěvek (prozatím, taška je fakt skvělá a mají jich nepřeberně druhů na výběr), ale i tohle "málo" pomůže. Vím, že na světě je podobných projektů spousty. Stejně jako je jich spousty i u nás. "Lákadel" je na každém rohu tucet a také vím, že se nedá podpořit všechny. A chápu, že mnoho z vás asi pak trápí svědomí, že jste tam nepřispěli na Světlušku nebo si nekoupili kytičku na podporu dne boje proti rakovině a že co když jednou třeba vy.. Ne. Stop. Tímto nezatěžujte své myšlenky a nemějte černé svědomí. Nelze být vždy a všude všeho součástí. Proto si vybírejte ty projekty, co jsou vašemu srdci blízko a nebojte se odmítnout ostatní (čímž neříkám, že Světlušku nebo kytičku odmítám, jen jsou u nás jedny z nejvýraznějších a poslouží jako dobrý příklad toho, co mám namysli).

PS: tento příspěvek není Apolisem sponzorován



Tote bag - Apolis
Sweater - Topman
Jeans - Bershka
Sneakers - Converse
Watch - Komono
Bracelets - Cruciani
Socks - SocksInBox.cz

Photographed by - Made by Boy

#fotimnikonem D7100

For more follow me on instagram / facebook / ASK.fm


27 komentářů:

  1. Super myšlienka, vdýchnuť zamestnanosť tam, kde sa to vyžaduje.
    A ako som pozeral e-shop, majú fakt super veci, ktoré asi aj dosť vydržia. :)

    Ľuboš
    BlackBloodedBoy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím tomu, že hodně vydrží! Co jsem si četl recenze, tak ano ;)
      A jak píšeš, ta myšlenka přesně zacílit pomoc, to je prostě skvělé!

      Vymazat
  2. Ja mám momentálne (z časti kvôli práci) celkom blízko k projektu Srdcerváči, ktorý zrejme v blízkej dobe podporím zaobstarám nám domov niečo, čo bolo vyrobené v Česku a pomôže to ľuďom z Česka, ktorí to potrebujú.

    Je skvelé, že môžeme svojou troškou pomôcť aj my (či už priamo kúpou alebo len šírením myšlienky) a ja sa teším, až sa taška (aj s príbehom okolo nej) objaví u mňa na blogu :) :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Srdcerváči, to je skvělý projekt a jsem rád, že se ho účastní třeba Krispol Store =).

      A tašku půjčím, ofkórs :-*

      Vymazat
  3. Moc pěkný článek, já třeba každý rok chodím jako dobrovolník s Bílou pastelkou :) A jinak, ta mikina je fakt boží :D
    The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  4. Love your bag.
    Will take the idea and make something on this way.
    Greetings!
    DOWBOND

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi pekný článok. Je to krásna myšlienka. Navyše taška vyzerá fakt dobre a keď sa jej kúpou dá pomoct je to ešte lepšie.
    Je to ako píšeš. Dnes už na každom rohu je nejaká zbierka a vážne sa nedá prispievať všade. Ja pravidelne kupujem kytičky na boj proti rakovine. Sem tam pošlem nejakú sms na pomoc ...
    Mimochodom tá mikina je super ;)

    OdpovědětVymazat
  6. fresh look, cool bag! kiss

    www.stylentonic.com

    OdpovědětVymazat
  7. Cool look!!! love the mickey mouse sweater.. Also love the location.. I'm in love
    Cheers
    Kevin

    OdpovědětVymazat
  8. Zaujimava myslienka, je fajn ze podporujes aspon malym kuskom, inak mikina je peckova

    OdpovědětVymazat
  9. HI BRO.
    KISS
    xx
    www.manthroughclothes.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  10. nice :) kisses!

    http://www.itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  11. Great post, Michael. And that tote is truly beautiful. Happy hump day, MIchael.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
  12. Super cool bag !! stylish !


    xx

    http://www.thetrendysurfer.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Moje slova. Nelze přispívat na vše, ale jenom na to, co je nám nejblíže. Výčitkám svědomí v takovém případě musíme zabránit. Každé ráno chodím tu stejnou trasu do školy a procházím kolem hloučku bezdomovců. Dost často se mi stává, že mě zastaví i dva během té moji 10 minutové cesty, a chtějí peníze. Trhá mi to srdce, když vidím, že to nejsou jenom nějací chlápci, co chtějí flašku nebo cigarety, ale opravdu bojují o přežití. Na druhou stranu je nezvladatelné, abych každý den někomu nějaký ten příspěvek dávala, vzhledem k tomu, že jsem jenom student..ale když nedám, mám pak hodně špatné svědomí..
    Btw: Ten svetr je vrchol úžasnosti! :D Nedokážu si představit, že by k někomu seděl víc než k tobě:)

    Přeju krásný víkend :)
    ...Instantní krása...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, ale špatné svědomí kvůli tomu určitě neměj! Nedá se pomoct všem jen za sebe..nejsi jediná, kdo kolem nich za ten den projde..tohle si prostě musíš říkat a trochu se od toho odosobnit. Je to těžké, ale jde to, fakt.
      Svetr je mikina ;), ale děkuju..a miluju ji..mám ji už skoro tři roky, tak snad ještě nějaký čas vydrží =)

      Vymazat
  14. The road you have choose for your shooting is lovely so does the bag!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpovědětVymazat