sobota 28. září 2013

Smile is free of charge

Léto nám definitivně mává na rozloučenou a já při ranních cestách pražským metrem začínám pociťovat narůstající počet lidí, kteří jsou zasmušilí, ubručení, potažmo smutní. Jestli je to počasím nebo je to jev spojený s koncem prázdnin, to netuším, každopádně pohled to není zrovna příjemný. A protože vím, že úsměv nic nestojí, tak se usmívám. Vzpomenu si na nějaký příjemný zážitek nebo situaci a jednoduše nahodím úsměv. Na některé okolo to zabere, jiní se raději otočí nebo civí s úšklebem dál do ztracena. Pak už si jen řeknu, jejich problém, mějte ten den teda posranej, mě tu náladu nezkazíte (co když ale možná ho mají podělanej díky mě a mé dobré náladě? =-O ).
Léto je sice z ročních období mým nejoblíbenějším, ale to hezké si dokážu najít na každém z nich. Podzim je taková barevná rozlučka s rokem, než nás zasype bílá, je to takový ten čas, kdy ještě není třeba vytahovat nejteplejší kabát, ale už pomalu den ode dne vrstvíte na sebe kusy oblečení, což vám dává podobnou možnost rozmanitosti jako právě barvy podzimního listí. 
Barvy vůbec se podle mne z našich životů vytrácí.. Auta si kupujeme zádadně černá, bílá nebo stříbrná, v zimě chodíme ve stejně barevných kabátech, živější a pozitivnější barvy aby člověk pohledal.. Proto se snažím jít v tomto proti proudu. Volím na podzim a zimu žlutou, vínovou, červenou, béžovou, případně výraznější modrou nebo zelenou.. Ano, jsou chvíle, kdy se i já zahalím do černé nebo šedé, ale jsou to spíše výjimky či jen jedna část oděvu. A proč tolik o barvách? Myslím, že kdyby svět byl kolem nás/s námi barevnější, byli bychom i my mnohem veselejší a šťastnější. Není to zaručený recept na dobrou náladu, ale je to minimálně snaha a pokus, který nemůže nic pokazit. Proto nebojte se barev, podzimní příroda jich má tolik, že je pomalu těžké si vybrat. A když náhodou si vzpomenete, že ten úsměv opravdu nic nestojí, když si dokážete vybavit hezkou vzpomínku, rozehrajte ji i na své tváři. Budete vypadat v pohodě a okolí možná ty koutky roztáhne taky ;-). Prima podzim vám všem..

Žádné komentáře:

Okomentovat