úterý 6. září 2016

Střípky z Toulouse


To hlavní z našeho výletu do Toulouse jsme popsali v článku na MesHommes =), takže tady dnes najdete fotky z mobilu (postupně zjišťuju, že je pro mě čím dál větší problém fotit zrcadlovkou, protože mobil je přeci jen rychleji po ruce. Máte to taky tak?) a pár rad, tipů a doporučení. 


Prvně kde se zabydlet. Určitě se vyplatí připlatit si pár eur a ubytovat se v centru. Znovu a asi po milionté ;) opakuji, že poznávat město po svých je to nejlepší, co můžete udělat (navíc Toulouse je velmi kompaktní). A pokud se podaří najít ubytování, třeba v bytě přes AirBnB, v nějakém vyšším patře, každé ráno i večer budete děkovat za nádherný výhled. 


Jak se stravovat? Snídejte v místních boulangeriích plných chutných baget, croissantů a dalších dobrot. Tentokrát nehleďte na diety a křivky, vždyť jste ve Francii! Pokud vaše chuťové buňky prahnou po plodech moře a rybách, Marché Victor Hugo je místo, které musíte navštívit. V přízemí se jedná o klasické tržiště plné ovoce, zeleniny, masa, koření a květin, ale v prvním patře najdete několik "restaurací" (žádný luxus na pohled), které nabízí pokrmy právě z toho, co se prodává v přízemí. Té vůni, která se line okolo celé budovy, prostě neodoláte. 


Část náplavky jménem La Daurade (podle baziliky Notre-Dame de la Daurade co stojí hned vedle) patří o sobotách místním gurmánským trhům a když budete mít štěstí, třeba narazíte nějaký večer i na koncert, které se zde často pořádají. A kousek odsud je ta naše nejoblíbenější kavárna La Fiancée, takže vemte vynikající filtr nebo flat white to go a vydejte se k řece =). 


Park a okolí Jardin des Plantes. Najdete tam naprostý klid, takže procházka po parku je balzámem pro duši pro nás, metropolotní lidi, anebo si jen stačí sednout na lavičku a číst si knížku nebo zavřít oči a jen relaxovat. A pro konzumenty faktů a historie se hned vedle nachází Muséum de Toulouse, které je plné úžasně interaktivních výstav. Stojí rozhodně za návštěvu (a vyhraďte si alespoň 3 hodiny). 


Buďte milí a usměvaví. Opravdu. Protože přesně takoví Toulousané jsou. A cítíte to z nich. Všude, kam jsme vešli, jsme se setkali jen s tím nejlepším a nejvstřícnějším přístupem. I na ulici vás často pozdraví, usmějí se a působí neskutečně pozitivně. Říkám si, jestli se toho dočkáme třeba někdy u nás..


Funguje tady Uber. I když taxislužby a podobnou formu dopravy v Praze nevyužívám, tady jsme neváhali a cestu na letiště v brzkou ranní hodinu absolvovali v černém Mercedesu E-classe, který byl při volbě UberX velkým překvapením. UberX je totiž něco jako UberPop = cenově dostupnější varianta. Ale to nám vůbec nevadilo. Řidič dorazil za 4 minuty, zavazadla nám sám naložil do kufru auta, zatímco my se usadili na zadní sedadla. Cesta byla velmi pohodlná, dokážu ocenit, když řidič myslí na cestující a uzpůsobí tomu i styl jízdy, což jsem pak neopomenul zohlednit v hodnocení (aneb vzpomínám na cesty taxíkem po Praze z párty, kdy měl člověk pocit, že řidič závodí - a nevím, zda o nejrychlejší odvoz nebo nejpozvracenější interiér). 
A věděli jste, že stejně jako vy hodnotíte řidiče, tak on hodnotí vás jako cestující? Zjištění vašeho počtu hvězdiček je trochu prekérka, ale najdete ho v aplikaci: Nápověda -> Profil a platby -> Nastavení účtu a hodnocení -> Chtěl/a bych znát své hodnocení (a pak jen klikněte na Odeslat a do pár sekund znáte počet svých hvězdiček). Tak jak na tom jste? ;) 
Od té doby jsem Uber použil ještě 3x. Jednak mi přijde fajn možnost se s kamarády podělit o náklady (přímo v appce), druhak dobře funguje jejich kreditový systém za doporučení (určitě už ale všichni účet u Uberu máte, co? =), svůj zvací kód vám nechám na konci článku), no a do třetice je skvělé právě to hodnocení. Jedna z jízd nebyla totiž zrovna příjemná (řidič měl opravdu hodně prořízlou pusu), tak jsem to pak zohlednil jak hvězdičkami, tak zanecháním slovního hodnocení. A že to berou u Uberu vážně dokazuje email, který mi přišel o dva dny později od Moniky s poděkováním za zpětnou vazbu, která jim pomáhá zvyšovat kvalitu služeb. Potěší. Koneckonců je pak jen škoda, že Uber není dostupný všude. Už teď ale vím, že ho určitě vyzkoušíme i za velkou louží při naší vánoční cestě do New Yorku. #staytuned 


Pokud vás cokoliv o čemkoliv zajímá, pište do komentářů, rád zodpovím =). Toulouse je krásné město a s letenkami od Volotea, které se dají v super akci zhruba 2x za rok sehnat třeba i za €0,97 jako se to podařilo nám, stojí za návštěvu. Anebo to spojte s Bordeaux či Carcassone (ano, podle něj se jmenuje ta desková hra =)), vše od sebe leží pár desítek kilometrů. My se určitě jednou vrátíme..


Slíbené kredity:
  • Kód pro první bezplatnou (do určité výše, minimálně však 200,-) jízdu Uberem, na který klikněte nebo ho zadejte při registraci: michaelp16279ue + dobrá zpráva pro Prahu, Uber šel s cenami dolů a začínají teď na 9.90,- za kilometr! Takže vzhůru na párty, odvoz domů zajištěn ;) 
  • Pokud chcete €10 kredit na nákup letenky u Volotea, napiště mi do komentářů váš email
  • No a nakonec odkaz na slevu 600Kč na první ubytování v AirBnB: www.airbnb.com/c/mpezda
Samozřejmě, všechny tyto kredity skrývají také stejnou výši kreditů i pro mě, to aby bylo jasno =), takže si vlastně v důsledku pomáháme navzájem ;) 

PS: Viděli jste video? 



5 komentářů:

  1. Zbožňujem takéto články a môj cestovateľský zoznam sa vďaka nim mení na nekonečný :D A s tým fotením to mám podobne, tiež v poslednej dobe častejšie využívam mobil.

    NITA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju =), věřím, že budeme podobné přinášet i nadále =)

      Vymazat
  2. Super, vy si umite uzivat. Jak to vidim, hned bych jela, obzvlast za tu cenu letenky:-), bomba. Uber neznam, jsem v tomto trosku zaostala, no, treba casem dozenu:-). Mejte se. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No díky těm letenkám se prostě tomu cestování nedá odolat =). A určitě vše doženeš ;)

      Vymazat