středa 17. srpna 2016

Na nových základech


Mámin byt v mé rodné Karviné jsem vždycky miloval. Cihlový pětipodlažní dům z přelomu 50. a 60. let totiž v sobě ukrývá velmi prostorné jednotky. Kdo kdy poznal rozdíl mezi cihlovým a panelovým domem, nejspíš mě pochopí =). Máma má okna kuchyně a obýváku orientovaná na jih a to znamená, že po celý den je v těchto pokojích přemíra světla, kdežto ložnice s okny na sever zase poskytuje v horkých letních dnech chladivý únik. Naprosto ideální dispozice. 


I přes obrovskou péči a starost pomalu přichází čas na zásadnější renovace. Nová okna, nová elektroinstalace a nyní podlahy. Celoplošné koberce sice hřejí, ale i přes pravidelnou a důkladnou údržbu v sobě skrývají spoustu nečistot a mikrozvířátek a tak se máma rozhodla se jich zbavit. Pro začátek v obýváku. Několik desítek let staré linoleum bude nahrazeno plovoucí podlahou Quick-Step. Výběr byl náročný, tolik barev, struktur a rozměrů, které jsou dnes v nabídce, to poplete hlavu i člověku, který už předem ví, co přesně chce =). První volba padla na podlahu Livyn Pulse, která dokáže naprosto dokonale simulovat dřevo. Bohužel vzhledem ke stáří domu a technologii jeho stavby v poválečné době, jsou jeho podlahy velmi nerovné a jejich kompletní příprava pro pokládku Livyn Pulse (která vyžaduje dokonale rovný podklad) by byla nejen časově moc náročná. 


A tak nakonec padla volba na onen laminát. Díky technologii Uniclic (laicky řečeno jeden panel zasunete do druhého a zacvaknete) bude pokládka takové podlahy hračka, takže v důsledku největší výzvou bude správné měření a řezání. Vlastně počkat! Tou největší výzvou bylo vybrat rozměr panelů, barvu a strukturu podlahy =). Máma tíhne ke skandinávskému až mírně eklektickému stylu, takže tmavé a přílišně barevné varianty ihned zavrhla. Podlaha by měla imitovat prkna, ale ne zase až příliš rustikálně. Nakonec mezi sebou svedly boj tři velmi podobné varianty: Dub starý s bílou patinou z řady Classic, Dub ranní světlý prkno z řady Eligna Wide a konečně Dub tichomořský z řady Largo. Tipnete si, který dub to vyhrál? =) Chvíle napětí - Dub ranní světlý prkno. 


Už se nemůžeme dočkat, až nadejde den pokládky a já tak budu moct být přímo u toho a připravit pro vás reportáž s důkazem, že je to opravdu hračka. Navíc mě potěšilo, že nová podlaha se stane základem pro proměnu celé místnosti. Máma se totiž rozhodla pořídit i novou sedačku a další doplňky, takže obývák dostane úplně nový nádech. Na výsledek se můžete těšit začátkem září. 

A jakou podlahu máte doma vy? A jaké jsou vaše zkušenosti? (já osobně nic proti moderním technologiím nemám, ale miluju staré parkety a prkna a to jejich vrzání v našem prvorepublikové pražském podnájmu =)). 


Fotografie: Quick-Step

11 komentářů:

  1. Dřevo je super, parkety jsme měli v podnájmu, ale na jejich stromečkovou skladbu jsem si nikdy nezvykla (vizuálně se mi nikdy nelíbila). Při přechodu do vlastního jsme uvažovali snad nad vším - dřevo, laminát, koberec, lino, vinyl atd., přičemž k laminátu jsem měla největší odpor, díky špatné zkušenosti s jedním z těch devadesátkových, který si položili naši v obýváku a chůze po něm připomíná spíš chůzi po tvrdé plastové desce než po něčem příjemném, na čem byste chtěli bydlet a navíc relativně klouže. Ovšem po zvážení celkové investice do kompletního bydlení jsme nakonec skončili u levnějšího laminátu, než je Quick-Step a po pár letech zabydlenosti si podlahy nemůžeme vynachválit. Vizuálně perfektní a akusticky taky vyhovující. Záleží však hodně na tloušťce lamely, u nás je to 11mm, důležité je, rozhodně nikdy nejít pod 1cm a pokud možno nekupovat v hobby marketu. Přeju hodně štěstí při rekonstrukci! Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani,
      děkuji za komentář. Z laminátu měla máma taky strach, přesně kvůli tomu, co zmiňuješ. No nakonec musíme říct, že to byla dobrá volba, technologie jsou dnes už jinde a chůze po té podlaze je velmi příjemná =). Tak ať nám podlahy slouží!! =)

      Vymazat
  2. Fotky jsou opět nádherné - skvělá inspirace :)
    Každé bydlení po nějakém čase potřebuje menší či větší rekonstrukci, ale mě to přijde skvělé, protože snad každému se postupně mění to, co se mu líbí a takto má příležitost to vzít pěkně od podlah a celé předělat :)
    Jsem zvědavá na další článek, protože já si vůbec nedovedu představit, že by to byla taková hračka, jak popisuješ :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Cácorko =)
      A ano, přesně jak píšeš, s tím, jak se mění to, co se nám líbí, přichází skvělá příležitost pro menší nebo větší rekonstrukci =). Na pohled to nakonec celkem jednoduché bylo ;)

      Vymazat
  3. Když projíždím tolik fotek interiérů, nikdy nevím, v čem bych bydlela raději... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Majki, máme úplně stejně rozložené mistnosti- ložnice a decak na severu a obývák spojeny s kuchyní směřuje na jih. Právě z důvodu spojení obývací části s kuchyňskou jsme zvolili vynilovou podlahu. Údržba fajn, vzhled taky, ale překvapivě snadno se poskrabe (výrobce avizoval vysokou odolnost). Nastesti to není zas tak vidět ;-)
    Ať vám přeměna jde od ruky, těším se na fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u mámy nakonec byl zvolen laminát. Uvidíme, jak s tím zamává čas, třeba nás mile překvapí, zatím je spokojenost veliká =). Doufám, že vám ten vinyl také dlouho vydrží, byť se škrábanečky (ale zase je tímto alespoň jedinečný ;) )

      Vymazat
  5. Preju at Rekonstrukce probiha bez problemu a komplikaci a vysledek je podle vasich prani! Ja miluju drevene podlahy a jednou bych si je prala... Mam zkusenosti s laminatovou a uz bych ji nechtela, i kdyz vim, ze technologie pokrocila a kvalita uz je jiste nekde jinde. A jinak tady u nas za morem je nejpraktictejsi dlazba ci mramor, v lete chladi a to je to, co potrebujem... Mavam od more Tereza

    OdpovědětVymazat
  6. V podlahách se nevyznám, ale fotky interiérů si prohlížím celkem často, je třeba čerpat inspiraci na svůj vlastní domov. Prozatím se budu muset smířit s něčím obyčejnějším a menším, ale věřím, že v budoucnu si pořídím pořádný byt, který si zrekonstuuju podle svého. V jedné věci mám jasno - určitě zvolím bílý nábytek. Buď v kombinaci s dřevem nebo bílo-černou modernu.

    Přeju hezký den:)
    ...Instantní krása...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já doufám, že v té době budeš ještě psát blog nebo točit videa, protože jsem na ten byt zvědavý a třeba tam najdu také inspiraci! Jedem totiž na podobné vlně =)

      Vymazat