neděle 18. září 2016

Nová podlaha - making of..


V posledním článku o interiéru jsem vás (a vlastně psychicky i sebe =D ) připravoval na pokládku nové podlahy v mámině obýváku. Celé plánování (doručení podlahy, vyhledání vhodného termínu pro pokládku, kterou jsem zároveň musel zkombinovat se svým pobytem v Karviné, abych mohl vše zfotodokumentovat) a výběr toho správného "modelu" a odstínu podlahy Quick-Step (zvítězil Dub ranní světlý prkno) zabralo zhruba měsíc. Pak jsme nechali čas plynout, čekalo mě další cestování, ale i tak jsem se už nemohl dočkat dne, kdy to celé proběhne a bude konečně hotovo.


Ono totiž, nevím, jak to máte vy, ale podobné velké změny jsou na první pohled zastrašující, od celého plánování až po velký konečný úklid a člověku se do nich moc nechce. Jenže na druhou stranu mi myšlenky na výsledek dokážou navodit lepší náladu a vůbec radost ze života, protože vím, že je to pro mámu a ona se tak bude domů z práce vracet zase o něco raději =). Posledních pár fotek PŘED a začalo vystěhovávání skříněk, které byly plné knih, starých fotoalb, časopisů o módě a interiérech, ale také sklenic a porcelánu. Pak skříňky vynést, srolovat malý kobereček, rozebrat postel (díky IKEA za praktičnost!) a starou sedačku, kterou jsme vynesli do kontejneru (a vzhledem k tomu, že tam druhý den už nebyla, asi někomu slouží třeba na zahradě..). Pozametat, povytírat a čekat na zvonek, který avizuje příchod pana pokladače, kterým byl samotný pan Walek, majitel podlahového studia v Karviné, autorizovaného prodejce Quick-Step. Finální datum bylo 9.9. v 9:00, to aby se to nepletlo ;). 


Samotná pokládka probíhala svižně, pan Walek prvně natáhl podkladovou vrstvu Unisound, na kterou už pak rovnou přišly postupně podlahové díly. Když bylo hotovo, zbývalo nalepit okolo zdí a prahů soklové lišty v barvě podlahy a voilà, hodinky ukazovaly půl druhé odpoledne a my mohli začít uklízet. Tady musím vyzdvihnout perfektní přizpůsobitelnost soklů, které dokonale přilnuly i k velmi nerovným zdem (které jsou bohužel bolestí snad všech poválečných cihlových domů). 


Určitě před začátkem pokládky doporučujeme pozavírat dveře do všech místností, ve kterých se nepracuje, stejně jako doporučujeme zakrýt/srolovat koberce poblíž dveří místnosti, ve které se podlaha pokládá. Při řezání podlahových dílů a také soklů se dosti práší a přidělali byste si tak zbytečně práci navíc. 


Co na to říkáte? Já sám jsem byl překvapen rychlostí, s jakou celá pokládka proběhla. Koneckonců, mít ty správné nástroje (pilku, lepidla atd.), zvládl by to zřejmě každý zručný kutil =). Systém Uniclic totiž všechnu tu práci perfektně ulehčuje. Podlaha je položená, uklizená, teď už jen nastěhovat nábytek. Ale o tom až příště ;) (malé preview níže.., těšíte se?)


5 komentářů: