středa 9. dubna 2014

Where you cook and eat

Blíží se Velikonoce a v nose mě už teď povědomě šimrá vůně pečeného beránka z bílkového těsta linoucí se bytem. Miluju tu interakci našich smyslů a myšlenek a nálady, jsme v tomto tak jednoduše ovlivnitelná stvoření a to aniž bychom si to uvědomovali, vážně ;). No a zamysleli jste se někdy nad tím, kolik času strávíte v kuchyni? U plotny? U mixéru? Prostě přípravou jídel? Je ho spousta..některým to dělá radost, pro jiné je to povinnost..a jsou nejspíš i takoví, co si v ní sotva uvaří kafe nebo čaj. Ale minimálně pro ty první dva případy by mělo platit, že vše okolo nich by jim to kouzlení dobrot mělo usnadňovat a zpříjemňovat, protože když Vám vaření dělá aspoň trochu radost, na tom jídle to je pak znát. Já vařím rád, ještě raději peču.. A proto kuchyň potřebuju přiměřeně velkou, dělám při tom spousty nepořádku, tak trochu si to totiž neumím zorganizovat a všechno roztahám po pracovní desce a jídelním stole a tak. Vždycky se mi líbily kuchyně na chalupách, s dřevěnou podlahou, velkými kamny, s policemi, na kterých byl porcelán, naběračky, vařečky a další instrumenty zavěšené a vždy po ruce. Dózy s cukrem, moukami a kořením v dalších policích a skříňky tvořily jen spodní část, plné hrnců a mís. 

Do městského bytu bych kamna nechtěl, je to neefektivní a přerostlé (i když s nezaměnitelným kouzlem..ale to si nechme na na tu chalupu =)) Zbytku říkám velké ANO. Jsem hodně zakoukaný do aktuální vlny retro kuchyňských přístrojů a robotů, některé jsem si už stačil dokonce pořídit (řada K-Mix výrobce Kenwood), a určitě by se mi v kuchyni líbila lednice SMEG z řady 50’s retro, krémová nebo bílá (ale dělají se i v mnoha dalších, třeba džínové, Union Jack vlajce nebo Candy proužcích!!). 
Spodní skříňky v bílé barvě, jednoduché a čisté linie, k tomu horkovzdušná trouba z bílého skla s digitálním ovládáním a jednoduchým úchytem, a ještě skrytou myčku (nebo volně stojící SMEG, která by ladila k lednici). Jasně, občas mě můžete vidět jak drhnu nádobí ve dřezu, ale to jen proto, že je to pro mě jeden ze způsobů relaxace. Vážně. Tekoucí teplá voda, vůně magnolie ze saponátu..jen to musí někdo po mě utřít, to mě totiž bytostně nebaví =D. Pracovní deska by měla být z dubu v přírodní barvě, světle šedý dřez z imitace kamene, bílá varná indukce (nebo plyn!!). 
Nad pracovní deskou by se táhly dvě řady polic na porcelán a sklo, rozdělené jednoduchou digestoří a v jedné části uzpůsobené jako knihovnička na kuchařky, v dalším místě zase bych chtěl mít možnost zavěsit naběračky, vařečky, šlehače a míchačky.. A přál bych si i malou spižírnu na zásoby. Vím, že se to dá řešit potravinovou skříní, ale kuchyň v mé fantazii tíhne trochu k minimalismu a pro velké skříně v ní není zkrátka místo. 
No a konečně pak mít kout, kde ty dobroty můžeme ve dvou vychutnávat, s lahví sektu nebo prosecca, třeba při svíčkách nebo pár kvítcích ve váze, u dřevěného (ano ano, dřevo, zase dřevo!!) stolu s vrchní deskou v barvě toho dubu a zbytku v bílé patině doplněné podobně laděnými tonetkami. A ještě by to chtělo někam mít schovat dvě skládací židle, když dojde na to pohostit přátele. 
Konečně, zase tady má vládnout bílá a dřevo..
Stůl!!!

2 komentáře:

  1. Môj vzťah ku kuchyniam je premenlivý... Občas by som tam strávil polovicu dňa, varil, piekol (muffiny a iné sr*čky #youknow :D ), inokedy mi robí problém ísť si tam čo i len po pohár vody...

    No v tej vysnenej, do ktorej by som sa rád vracal, by som mal presne takúto chladničku, policu s kuchárskymi knihami, na stole neustále čerstvé ovocie (raz budem smoothiekráľ... vlastne nie raz, ale čoskoro!) a voňalo by to tam (aspoň počas víkendov) po káve a domácich koláčoch...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Clovek nemuze v kuchyni travit vecnost, promenlivost neni na skodu!! =D Obcas je treba se podivat i jinde, pro inspiraci, zmenu prostredi, jinou chut ..

      Myslim, ze ve smothiemajstrovstvi uz tak trochu kralujeme (aspon ja tomu verim!), takze ovoce ani zelenina se u nas v puvodnim stavu ocividne pak moc neohreje/neochladi =D

      Vis co chci? Keramickou nebo sklenenou formu na kolace! Treba takovouto:
      https://www.etsy.com/listing/162196640/la-tourtiere-dannette-white-and-blue-pie?ref=shop_home_feat_1

      Vymazat