pondělí 24. listopadu 2014

Tree. Christmas tree.

30 dní. Přesně tolik jich ještě zbývá do chvíle, než většina z nás zasedne ke śtědrovečernímu stolu. Už vás přepadla vánoční nálada? Nebo dokonce vánoční deprese? Já to letos cítím přicházet pozvolna. Myslím tu dobrou pravou vánoční náladu. Obchodníci asi vyslyšeli stížnosti a tentokrát nebyli s vánoční výzdobou tak násilní a celé to na nás vybalovali postupně. Chválím. A navíc jsem se přistihl, že se snažím po obchodech chodit minimálně a když, tak s jasným cílem a nejlépe dopředu obeznámen s tím, co a kde chci koupit/zkouknout.

30 days. Exactly that number of days remains till the time when most of us sit at Christmas table. Are you already in Christmas mood? Or are you in Christmas depression? This year I feel it is coming slowly. I mean that good Christmas mood. Merchants probably listened our complaints and this year they were not so aggressive with Christmas decoration but they took it very gradually. I commend. And what else, I found myself trying to walk around the shops as less as possible and if so, I shop with clear objective with what I want and where I find it.


Ale pojďme k tomu nejdůležitějšímu, vánočnímu stromečku! Pro mě symbol českých Vánoc, který jsem rok co rok chtěl zdobit dříve a dříve. Bavilo mě sedět po večerech v obýváku, koukat na telku a sem tam se zahledět na svítící světýlka a nechat se na chvíli unášet. Od dob, co bydlím v Praze, se snažím mít doma živý stromeček. Nevyšlo to vždy, ať už proto, že jsem na Vánoce byl většinu dní mimo Prahu nebo na to nezbyl ve shonu čas. Letos, protože se chystáme těsně před Vánoci do Paříže (respektive, vracíme se 24.12. v sedm večer) jsme nenechali nic náhodě a stromeček už dřepí na balkóně. V květináči.

But let's get to the most important thing, the Christmas tree! For me, it is a symbol of Czech Christmas which I year by year wanted to dress up earlier and earlier. I liked to sit in the evenings in the living room and watch the TV and from time to time stare to those glowing lights on Christmas tree and let it drift me for a while somewhere beyond. From the time I live in Prague, I try to have a living tree at home (I mean that one from forest, not those plastic blahs..). It didn't work always because of being outside Prague for Christmas, but I tried! This year, because we are going to Paris for Christmas (oh yes..for me first time in Paris, and even in Christmas time..I am so excited!!!), we already have the tree squatting on the balcony =D. And yes, in a pot!

Ano, jsem smířený s tím, že tak či tak uschne, ale ony se řezané tak malé stromky neprodávají (rozuměj, okolo 90-100cm). A proč tak malý? Ne že by se nám dvoumetrová jedle do bytu s těmi úchvatnými třímetrovými stropy nevlezla, ale jednak ji nemáme jak dotáhnout domů a druhak bychom na ni spotřebovali spoustu dekorací, které není kde po zbytek roku skladovat. 
Zatím nemáme jasno v tom, co na něj pověsíme, ale určitě to budou ozdoby v odstínech stříbrné, světle šedé, bílé.. Vím, že ještě nedávno byla každý rok trendy jiná barva. Pamatuju doby čistě zlatých nebo červených nebo fialových ozdob. Tomu je naštěstí konec a in je cokoliv, co barevně sladíte (nepřeplácáte ;) ). Inspirací mi letos byl hodně pinterest
A koneckonců, přidávám i tip pro ty, kterých srdce krvácí (a to opravdu nemyslím s posměchem, já to chápu, já ze stejného důvodu nesnesu pohled na kapry v kádi), když vidí zástupy řezaných stromků na tržištích. Prostě se mi tyto alternativy ke klasickým stromečkům líbí a možná příští rok budeme hledat dárky pod něčím, co nebude mít pravé jehličí.. 

Který se líbí vám?

And yes, I am resigned to the fact that the tree dries anyway, but that size (90-100cm) are not sold without pot as the bigger ones. And other thing, I hope it will stay green longer than the cut one. And why so small? There is no problem to have two meter high fir tree in our flat with those three meter high ceilings, but firstly we do not have the way how to get it to the apartment (we do not own car), and secondly, so big tree needs lot of decorations and we do not have space to store them for the rest of the year. 
For now, we still don't know what we hang on it, but it certainly will be ornaments in shades of silver, light grey, white.. I know that there has been every year exactly one trendy color (one year all have gold ornaments, another year all have red ornaments, another year all have purple ornaments etc..) and merchants were happy that people are buying every year new decorations. But stop! Why? It is useless. Don't listen to those "trends". Your home should be in Christmas time supercozy (if not this time, then when?). So decorate the tree with things and colors you like most, just keep in mind to not overcombine it ;). Pinterest was inspiration for me in many things. Maybe you will find there some too..
And anyway, I am adding some tips for those which hearts bleeds seeing the multitudes cut trees at markets (and I really do not mean it with scorn, I completely understand it because for same reason I can not stand seeing the tubes with carps waiting to be killed..). So I just find these alternatives to classic-trees and maybe next year we will find gifts under something which will not have the real green needles..
Which is your favorite?


 
Mě osobně se z těch alternativních líbí nejvíce ten s umělou sobí hlavou nebo věšák s mašlí ;)

84 komentářů:

  1. Krasne inspirativni fotografie! Obdivuji, ze uz mate doma stromecek! Ozdoby ve stribrnem a bilem odstinu zni skvele...urcite budete mit krasny Vanocni stromecek.:-) Take bych ti chtela poblahoprat k prvnim pernickum! My jsme se zatim nepustili ani do peceni ani do hledani stromecku...

    Dekuji za pekne pocteni a preji pekny zacatek tydne,
    XO
    Miri

    http://currentlywearing.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Museli jsme to letos stihnout dříve, ale vůbec nám to nevadí =). Až bude hotovo, určitě se pochlubíme =), no a perníčky budem péct teprve tento víkend, zatím máme jen těsto ;)

      Jsem rád, že jsem mohl potěšit, Miri ^_^

      Vymazat
  2. Vianoc sa neviem dočkať, najmä teda tých tohtoročných 5 dňových a ešte viac na to, čo bude po nich :) Výzdobu som si spravila motivačne už pred dvomi týždňami v škandinávskom štýle, včera som si púšťala prvé vianočné pesničky, ale na stromček príde tradične až tesne pred Vianocami :)
    Inspiration Point by Paula Fleur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co bude po nich? ^_^
      Doufám, že se o svou výzdobu podělíš i s náma ;)

      Vymazat
  3. The first photo is so funny :)
    Great inspo dear!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdpovědětVymazat
  4. xmas ..<3
    www.manthroughclothes.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Great post Michael. And some inspirational alternatives.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný článek a hrozně se mi líbí, že máte stromeček v květináči :) A když jsi psal o krvácejících srdcích, tak mi hned naskočila Phoebe z přátel :D

    PS: koukej na ten Pinterest pořádně přispívat! :D

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo? Tak Phoebe? Sakra =D

      PS: na mém Pinterestu jde spíš o to, koho followuju..ale slibuju, že ho začnu pomalu plnit =D

      Vymazat
  7. Lovely post with lovely pictures! The last couple of them are so original! I prefer real trees tho, the smel of it is inreplaceble :)

    X, Marky
    www.mypinkboudoir.eu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. That's true and the reason why I still stay with typical live tree =)
      Thank you..

      Vymazat
  8. Amazing post!!! I love christmas tree!!! I love christmas! haha. XoXo

    OdpovědětVymazat
  9. Opět skvěle vystiženo. Já jsem si na Vánocích našla to, co mě baví a zbytek neřeším a ani nelpím na dokonalých Vánocích. Prostě to v dnešní době ani není možné mít svátky se vším všudy. O to víc si je ale užívám. Bez přeplněných obchodů jenom s domácími úlečky a samozřejmě se vyžívám v dekoracích. No a s těmi řezanými stromky to taky úplně není pravda, řešila jsem to taky viz http://www.envic.cz/faq/2-je-ekologictejsi-umely-nebo-zivy-rezany-vanocni-stromecek-a-jsou-jeste-nejake-jine-varianty-setrne.htm. A ten v květináči vám třeba taky vydrží, loni jsem kupovala babi a dědovi takovou tůjku. V létě opadala, zrezla a teď zázračně obrazila! Užívejte a vychutnávejte, papa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, důležité je si udělat ten klid a pohodu a zbytek už přijde sám..
      A zajímavé počtení, děkuju =)

      Tak snad nám taky vydrží, bylo by to pěkné =)

      Vymazat
  10. I love Christmas but I'm actually not in Christmas mood jet. The Christmas tree is one of my favourite Thing! I can't wait till we will have our but we always decorate it on the 24th of December- so I have to wait another month..

    I wish you a perfect Christmas time and enjoy Paris! (It's a GREAT City!) :)
    Oliver

    http://www.oliverwaldmeier.blogspot.ch/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. We'll be not at home on 24th, so we would like to enjoy it earlier =)
      And don't worry, you'll be in that mood very soon ;)

      Thank you so much, I know we'll enjoy it =)

      Vymazat
  11. Zbožňujem Vianoce a tú prekrásne atmosféru, ktorá je všade naokolo. My sme zatiaľ mali každý rok živý vianočný stromček, ktorý vždy nádherne vonia po celom dome. Tak dúfam, že sa nám to aj tento rok podarí. :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať se to podaří, stojí to za to, ta vůně a tak =)

      Vymazat
  12. Krásnej článek, ty štafle jsou jedinečný! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Michael, I liked the tree with the colorful ornaments, so cute! I'm not in X-mas mood yet :-) but it's coming.

    Lera's Affordable Fashion Blog

    OdpovědětVymazat
  14. I can already feel the Christmas season through this post ♥

    http://michaelmacalos.com

    OdpovědětVymazat
  15. trop beaux... je crois que je vais faire le mien ds une vieille caisse en bois ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Nice inspirations !!!!
    Would you like to follow each other?


    xx

    http://www.thetrendysurfer.com/2014/11/montag-73.html

    OdpovědětVymazat
  17. Ja som za živý stromček, lebo nemôžem žiť bez tej vône ihličia, ale uznávam, že aj tie alternatívy vyzerajú skvele :)

    Veronika
    www.livingbypanicca.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ^_^ ta vůně je fakt za všechno, už se těším na to, až ráno vstanu a vejdu do obýváku a ucítím ji =)

      Vymazat
  18. Ty vánoční stromky jsou úúžasné:))
    Já mám brigádu v obchodě, kde se prodávají takové ty vánoční blbinky, jako jsou svíčky, andílci, ozdoby atd.. takže na mě ta vánoční atmoška už chvilkama dopadá :)
    Na vůni vánočního stromku se moc těším, naprosto ji miluji, my máme každý rok obr čerstvý stromeček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až budeme mít velké auto a větší obývák, tak budeme mít i mnohem větší stromek..aspoň doufám..chtěl bych ^_^

      Vymazat
  19. Páni, to je spousta nádherné inspirace! Líbí se mi snad úplně všechny!
    Dekorací máme doma celkem dost, ale stromeček máme taky maximálně do 100cm... Aspoň musím lépe vybírat a zvažovat, které ozdoby letost budou mít tu "čest" ;o). Letos navíc na štědrý večer nebudeme doma a tak si říkám, že asi stromek připravíme dřív, ať si ho můžeme pořádně užít :o).
    Tomu tvému na balkóně fandím aby ještě neusychal a vydržel, do Vánoc už je jen kousek ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím drží a zelená se, tak snad mu to ještě ten měsíc vydrží =), děkuju.

      Vymazat
  20. Those are so fun ideas for christmas :D I can not wait to shop my presents

    OdpovědětVymazat
  21. Amazing post! Christmas tree is one the best things that symbolizes Christmas and a must for all home decorations this yuletide.

    -FOXMYSTYLE - Men's Fashion and Design Blog
    -FOLLOW on BLOGLOVIN
    -LIKE on FACEBOOK

    OdpovědětVymazat
  22. I'm not a fan of Christmas so won't really be in a Christmas mood until something special happens ;)

    http://www.bisousnatasha.com

    OdpovědětVymazat
  23. Asi budu mít ten malý v květináči, velkého je škoda, užiju si ho aspoň doma u našich. Ladím to u mě ve stejných barvách, miluju to zdobení, hlavně mi to navodí tu příjemnou vánoční náladu :) Užijte si Paříž, čekám spousty fotek :D

    OdpovědětVymazat
  24. Mna prepadla vianocna nalada uz asi pred mesiacom ked vsetci riesili halloween ja uz som mala kupeny vianocny stromcek, biely aby sa mi hodil do interieru :-D potom nam boli cosi montovat doma chlapi a len civeli lebo uz stal v obyvacke :-D takze tak v skratke :-) ah9jky

    OdpovědětVymazat
  25. Great post!
    We love Christmas!
    :)
    Www.blogtheotherside.com

    OdpovědětVymazat
  26. wow this post is PERFECT!!!! *_*
    www.bobbyraffin.com
    my blog

    OdpovědětVymazat
  27. I see here many inspiration for eco trees :) great idea, however nothing can replace natural tree and its wonderfull smell, which takes me always back in time :)

    have a nice day!
    Aleksandra
    http://lovestreetfashion.pl

    OdpovědětVymazat
  28. Love your sense of style!
    Vibes from Miami,
    Borka
    www.chicfashionworld.com

    OdpovědětVymazat
  29. Oooh, so nice!
    xx

    http://www.trendsgalleryblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  30. Love this christmas tree inspiration, such great ideas so thank you for sharing! <3

    I have a new outfit post on my blog, would love to know your thoughts;

    http://electricsunrise.blogspot.co.uk/

    x

    OdpovědětVymazat
  31. Super your blog! It needs more men with fashion blogs :-)
    You have great Ideas and a interesting blog, I really like it!
    what you think, wanna follow each other?
    Just let me know, we can follow us on gfc, g+, bloglovin, chicisimo and facebook,

    I would be happy :-)

    Kiss from Swiss, Kira
    schuhRei.ch

    OdpovědětVymazat
  32. Ja som kompletne za stromček v kvetináči :) ... ale ked tak pozerámna tieto obrázky stromčekovnestromčekov vedela by som si predstaviť aj takúto alternatívu :D ... hlavne tie z drevených konárov sa mi páčia :)

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  33. Zdroje fotiek netreba uvadzat?? Pinterest nie je 'zdroj'... pinterest to nefotil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonyme, máš pravdu, pinterest nefotil, stejně jako na pinterest lidi uploadují fotky a neuvádějí zdroje, případně tyto zdroje u fotek uvedených vedou z pinterestu na blogy, na kterých původní zdroje opět nejsou nebo odkazují zpátky na pinterest. Je to začarovaný kruh, na který si člověk znalý internetu prostě musí zvyknout.
      Pokud ale víš o konkrétní fotce, kterou někdo opravdu fotil (a ne jen zkopíroval někde odjinud), rád přesný a konkrétní zdroj uvedu =)
      Přeji klidné svátky.

      Vymazat