čtvrtek 20. října 2016

Cestuji, tedy jsem! aneb jak na levné cestování

Lighthouse Park, Vancouver, B.C., Canada 06/2016

Psal jsem to už mnohokrát a napíšu to znova: cestování je jediná činnost, která nás dělá bohatším, i když za ni utrácíme peníze. A letos jsem toto rčení naplnil (a ještě naplním) až po samotný okraj. 

Vím, že každý jsme jiný a v tom je svět skvělý. Rozmanitost lidí a jejich zájmů pohání tento svět kupředu. Pro mě se cestování stalo možná až drogou. Naštěstí je to droga, která neubližuje ani mě, ani ostatním (narozdíl třeba od kouření, které ze srdce nenávidím). Ty tam jsou doby, kdy jsem utrácel peníze za kopu zbytečností, protože byly zrovna in, nebo k nim v regálu obchodu chvilkově vzplanuly mé emoce (mávám na komixy Simpsonových, kdy některé z nich mám ještě zabalené v neporušené fólii..nechcete je někdo? Nebo na tu mikinu, kterou jsem oblékl jednou a od té doby visí na ramínku ve skříni..), tomu všemu jsem utnul tipec a vy si brzo budete moci přečíst poměrně rozsáhlý článek na toto téma na našem blogu MesHommes.com (pokud ho ještě nesledujete, tak to, prosím, ihned napravte =) ). Zjistil jsem, že umím ušetřit celkem velké peníze, které mohu naopak investovat do zážitků v podobě cestování. A to také dělám. 

Londýn, 07/2016

Dolní Lomná, Slezsko, ČR, 12/2015

Point Roberts, Washington, Vancouver Peninsula 6/2016

Pravda, mnohá místa jsem letos navštívil díky vhodně zakoupeným letenkám, tu za €1 do Toulouse nebo jindy za €350 z Prahydo Karibiku (a třeba kamarád předevčírem odlétal z Madridu do Tokia za bratru €170..mě tehdá bankou neprošla platba, dodnes netuším proč =(, ale kdyby prošla, nebyl bych letos v Kanadě, kterou mi moje kamarádka Martina přetvořila v životní zážitek <3 ). Na druhou stranu, když člověk jen trochu hledá, googlí a čte, tak zjistí, kde najít nějaké výhodné deals, případně kde za svou cestu získat nějaké body, které se pak dají proměnit v noc v hotelu, letenku po Evropě nebo prázdný Airbnb byt na víkend. A to jsou jen střípky. Jeden příklad za všechny. Bonusový program FlyingBlue letecké aliance SkyTeam, do které patří zejména AirFrance a KLM, spolupracuje s dalším podobným programem, který poskytuje hotelové nabídky. Začátkem října stačilo rezervovat minimálně dvě noci v jakémkoliv hotelu na světě z jejich obrovitého seznamu a získali jste automaticky 12.000 mílí do programu FlyingBlue. A tak s mámou a bráchou jedeme v prosinci na víkend do Špindlu do wellness hotelu Sklář****. Ubytování na dvě noci pro tři za $150 i se snídaní, k tomu neomezený přístup do wellness. Jako bonus je těch 12.000 mil. A co s nimi? No u KLM nebo AirFrance už je to dostatek na zpáteční letenku kamkoliv po Evropě. No není to úžasné? (btw., za 30.000 mil máte už zpáteční letenku Praha - Karibik)

Vyhlídka Máj, Střední Čechy, ČR, 10/2015

Seven Sisters Cliffs, East Sussex, 3/2016

Výšlap na sopku La Soufrière, Guadeloupe 6/2016 

Proč tohle všechno píšu? Protože dostávám maily a zprávy od známých, ale i od vás "jak to psrímtě děláš"? Hledám. Čtu. Inspiruji se. Někdy mě to stojí hodinu denně, jindy třeba tři (to když se nemůžeme rozhodnout, ve kterém hotelu/Airbnb bytu strávíme svůj čas v destinaci - a například pro New York nám to trvalo měsíc!) a někdy nemám celý týden náladu a nevěnuji se tomu vůbec. Jak začít? Třeba sledováním různých webů jako akcniletenky.com, cestujlevne.com, jaknaletenky.cz, fly4free.pl, secretflying.com, momondo.be ... Stejně jako si dát do sledování jejich facebook stránky a čas od času si pročíst komentáře lidí u jejich příspěvků, protože občas v nich dojde ke zveřejnění dalších stránek, co se zabývají podobnými akcemi, ale třeba pro ubytování atp. A samozřejmě další podstatnou věcí je být časově flexibilnější. Ne vždy vyjdou letenky za fajn cenu na víkend. Někdy je zase potřeba slevit z nároků a vzít to s přestupem či dvěma navíc (což je ale situace, kterou já naopak vítám =)). Je to vlastně o tom, že kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Další rčení ze života =). 

Allée Dumanoir, Guadeloupe, 06/2016

Plage de Grande-Anse, Guadeloupe, 06/2016

Inuksuk [inukšuk], English Bay, Vancouver, B.C., Canada, 06/2016

A teď otázka na vás. Do konce roku si ještě splníme dvě destinace z našeho bucket listu. Tou první bude Madrid, tou druhou New York. A já bych vás chtěl požádat, jestli byste prosím nesepsali tipy, co určitě vidět, navštívit, kde si dát dobré kafe nebo jídlo, a naopak kam nechodit, co vynechat a čemu se naprosto vyhnout (mávám koruně Sochy Svobody). Nechci to zadarmo, samozřejmě bude z výletů výstup. Ať už na instagramu nebo facebook pages anebo na blogu MesHommes.com , stejně jako jsme to udělali s Toulouse nebo nejnověji s Veronou =). Pomůžete, prosím? =)

Díky! 

Benátky, Itálie, 05/2016

Řím, Itálie, 01/2016

Oslo, Norsko, 06/2016

Bergen, Norsko, 02/2016

Vancouver, B.C., Canada, 06/2016

Canada, 06/2016

4 komentáře:

  1. Tak to cestovani vam, chlapi, prachobycejne zavidim. Jedno velke aaaach. Uzivejte a stastne navraty:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. cestovanie je najlepsia investicia!
    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  3. Beautiful place guys !!!


    xx


    http://www.thetrendysurfer.com/

    OdpovědětVymazat
  4. wonderful trip, amazing photos. Read this blog to make your photos perfect)

    OdpovědětVymazat