neděle 4. října 2015

Warsaw insights

Cestování je něco, co mě naplňuje. Štěstím, radostí, zvláštním pocitem vzrušení a nadšení na srdci. Pokud se při tom ještě letí letadlem, je to příjemný bonus. No a cetování s NÍM <3, to už je potom all inclusive balíček. Většina našich úspor proto mizí na účtech leteckých společností, hotelových řetězců či Airbnb a provozovatelů kaváren, bister, patisserií apod. Naposledy jsme se vydali do Varšavy. Neuvěřitelně jsem se zaradoval, když jsem zjistil, že z Prahy se do ní nejlevněji a nejrychleji (vlaková romantika stojí cca. stejně, ale trvá o 7 hodin déle) dostaneme s jejich národními aerolinkami LOT (1.800,- zpáteční letenka, kabinové zavazadlo, sušenka a voda v ceně ;) ). Po pár minutách strávených na Airbnb (přes šest stovek na první ubytko čeká na vás) padla volba na malý pěkný byt od Natali, 20 minut chůze od Starého města. Tak si nás získal, že o něm připravím samostatný post =).

Embraer E170, malé, útulné a překvapivě tiché
Park Łazienky
Zvířata jsou ve Varšavě neskutečně socializovaná
Soud a Památník hrdinům Varšavského povstání
Dům jak z pařížského předměstí a hned vedle probíhající demolice..co tam postaví? Tipuji další skleněný mrakodrap..
Jednoduše kontrasty
Złota44, vaše budoucí adresa? Apartmány stále na prodej..
Night magic

O Varšavě jsem znal pár faktů z hodin dějepisu a z filmů. Naprosto zdevastované město po druhé světové válce s neuvěřitelnou pečlivostí zrekonstruovali, a tak na Rynku Starego Miasta máte pocit, že všechny ty barevné domy tam stojí odpradávna (přičemž jejich stavba se datuje do 50. let 20. století).

Vrabčáci jsou tady neskutečně socializovaní

Z obrázků na pinterestu, instagramu a blogu Terezky jsem také tušil, že je to město plné kontrastů a to v jakémkoliv smyslu slova, který si dokážete představit. Šesti a osmiproudé silnice vedoucí samotným centrem, obrovské parky plné zeleně, které opodál střídá vybetonované obrovské "náměstí", stejně jako vysoké skleněné budovy při jejichž úpatí se krčí jejich o desítky let starší (a pater nižší) kolegové.

Takový běžný kruhový objezd..
..je po zazoomování pořádně velký
Místy připomíná Paříž
Mnoho průvodců vám řekne, že v posledním 40. patře Marriottu je z panorama baru skvělý výhled..kecají! Bar zaujímá jeden roh a samotné zázemí je přesně v místě, odkud byste dokonale vyfotili Palac kultury i nauki (v odraze). My rozhoně NEdoporučujeme.
Výtahy v Marriottu mají naštěstí samoobslužné, selfie #noproblem

A takoví jsou tady i lidé. Milí, vstřícní, usměvaví, moderně smýšlející, oblékající poslední trendy, které okoření špetkou svébytnosti. Zatímco na druhém břehu stojí ti, kteří se zastavili v 70.-80. letech, koukající na vás nevrle a přes prsty (případně vás jimi chtějí vyzmizíkovat), protestující proti homosexuálům, protože homosexuál = pedofil (této prostestní akce jsme byli svědky na vlastní oči) a oblékající se divočeji než Dan Nekonečný ve své nejlepší formě.

Naprosto perfektní!!
Zabila mě pohledem..asi 100x

Co mne překvapilo nejvíce, bylo množství street artu na zdech domů. Když jsem objevil první, druhý, dychtivě jsem pak hledal další a další, až jsem pak celých několik hodin nedělal nic jiného, než koukal po všech stěnách, co jsme míjeli. Najdete je téměř na každém rohu, v každém podchodu. Je to šik!


Jednoznačnou a nepřehlédnutelnou dominantou je Palac kultury i nauki, stavba podobná budově Empire State, mnohými Poláky nenáviděná, protože byla darem národů Sovětského svazu. Chtě nechtě, mě učarovala při prvním pohledu. Je neuvěřitelně majestátní. Základnu tvoří na každé straně účelová část (Technologické muzeum, kinosál, divadlo, kongresové centrum..), celkem má palác 3288 místností, 42 pater a výšku ke špici antény 237m. Vyhlídková terasa se pak nachází ve 30. patře a vstup je zpoplatněn 20 PLN (aktuálně 130 CZK). Nahoru vás vyveze výtah s živou obsluhou (tak tak, na tlačítko vám nedovolí přísná paní sáhnout a o selfíčko se raději ani nepokoušejte).

Vyhlídkové 30. patro..
..a výzdoba, která vás čeká po vystoupení z výtahu, stačí jen pohled vzhůru

Díky cenám velmi podobným u nás nemusíte alespoň přemýšlet, do jaké restaurace si zajdete na jídlo a kde si dáte kávu a zákusek. Díky tipům našich přátel jsme se zamilovali do café bistra Bułkę przez Bibułkę. Velký výběr káv, zákusků a chutného jídla ve stylu brunche (vajíčka, sendviče, saláty), navrch příjemná a vždy usměvavá obsluha.


Pokud jste na sladké, jakože opravdu sladké sladké a hladina cukru vyhnaná až ke kořínkům vlasů je něco, po čem toužíte, Cheescake Corner (ideálně ten ve Starém městě na ul. Nowy Świat 52) je dokonalá volba. Cheesecaky, Pavlovy, Meringy (pusinkové dorty) to vše v domácí kvalitě, s řádnou dávkou cukru..doporučujeme malinový a kávový mering ;).


Dojmy z našich čtyřech dní ještě ve mě rezonují, jedno je ale jisté. Varšava, to jsou kontrasty. Ve všech svých podobách, těch krásných, stejně jako šílených, dechberoucích, šokujících nebo smutných. Při vyslovení jména této metropole se mi už navždy před očima zjeví místními nenáviděná dominanta Paláce kultůry obklopeného skleněnými mrakodrapy, které vyrůstají ze všech různých míst jako houby. Ale také až neuvěřitelný důraz na svoji minulost, na to zlé, co museli prožít jejich předkové, často prezentováno v té nejsurovější podobě a tak, že se s tím setkáváte každých pár kroků. Město žije, generace mladých je houževnatá, veselá, cílevědomá a já se už teď těším, až se sem po 8-10-20 letech vrátíme a uvidíme jejich vliv na podobu města. Varšava není Paříž, kam bych létal několikrát ročně. Není to ani kosmopolitní Londýn, módní Milán, historická Praha. Varšava je svá svým specifickým způsobem, nezaměnitelná. Těším se na příště..

A protože je to opravdu rozlehlé město a my jsme toho stihli hodně, pokračování najdete u Patrika na blogu ;)

Fotografie pořízeny digitální zrcadlovkou Nikon D7100

Pozůstatek zdi oddělující Varšavské ghetto..
..na jehož stopy narazíte po celém městě
Opravený dům s moderním hudebním klubem Room13 a vedle stará zeď se stopami po stovkách kulek..
Výstavba je v plném proudu na každém rohu
Národní stadion
Skvělý způsob reklamy na Muzeum historie
Hrající lavičky jako pocta rodákovi Chopinovi jsou po celém Starém městě
Metro je postavené nedávno a je to na něm znát..v tom dobrém i zlém
MetLife hraje v noci hada
Nikon nás provázel všude
Domů turbovrtulovým Dash-8..jednou stačilo

49 komentářů:

  1. Povedený a čtivý článek, Majki! :) A jsem ráda, že se osvědčily mé "gastro tipy" :)). Měj se krásně, a jak jsem psala už na svém blogu pod tvůj komentář - až budete v Oslu a bude se vám chtít, tak se ozvěte, ráda s váma zajdu třeba na kávu :). Měj se krásně, Terez.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Terezko! Gastro tipy se osvědčily 100%, Bulka si nás získala, byli jsme tam 2x a šel bych zas =).
      A kávu v Osle určitě! Ideálně bychom mohli ještě přizvat Ananasbarb ;)

      Vymazat
  2. Hezké fotky a zajímavé informace, ale stejně mě to k návštěvě Varšavy (nad kterou přemýšlím) moc nenadchlo. Spíše mně to potvrdilo, že jsou i zajímavější města ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se ti nedivím =), raději navštiv Kraków nebo Trojmiasto (Gdańsk, Sopot, Gdynia), ty máme taky na seznamu a už na první pohled jsou asi větší srdcovkou ;)

      Vymazat
    2. ináč do Gdansku sa aj ja chystám na jar dakedy. si kúpim lístok za 7zl a čaute všetci:D

      Vymazat
  3. Nádherné fotky a super článek. Cestování taky zbožňuju, ale kvůli práci jsem teď vytížená a bohužel na to nezbývá moc času.

    OdpovědětVymazat
  4. So many memories from my trip in Warsaw! I wish I was there too! xxx

    www.stylentonic.com

    OdpovědětVymazat
  5. si prezerám článok a hovorím si pri každej druhej fotke- jééj tu som bola, aj tu aj tu:D
    mne sa veľmi páčili tie farebné domčeky v centre. Varšava je super, ale len na výlet. A možno také dva tri mesiace by som tam zvládla žiť,ale dlhodobo určite nie.

    A teším sa už mooc na článok z bytu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to je ale super =), já to tak u některých článků taky mívám =D.

      Vymazat
  6. Moc pěkný fotky! :) Varšava mne nikdy nelákala, ale teď už jo. :) Já mám moc ráda Krakow, je to sice menší město, ale zato královské a moc malebné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju =). Na Kraków se taky moc těšíme, věřím, že příští rok to bude ;)

      Vymazat
  7. great photos and places :3

    www.adhiwahyudi.com

    OdpovědětVymazat
  8. What a beautiful pictures friend. I hope you both had a great time.. It looks like a really cool city that I have to visit..
    Cheers,
    Kevin

    OdpovědětVymazat
  9. Vo Varšave som bola ako malá, mohla som mať tak 7rokov, takže vtedy som ešte neocenila krásu tohto mesta, ale teraz určite patrí medzi miesta,ktoré chcem navštíviť. Skvelé fotky :)

    Bari Bircak GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééj, no, to si toho člověk asi nemůže ani moc pamatovat, ne? =) Ale zas třeba, až se pak vrátíš, budeš si říkat..wow, to se změnilo! ;)

      Vymazat
  10. Varšava vypadá krásně, snad se tam brzy taky podívám! Skvělý článek a krásné fotky :) waytomm.com

    OdpovědětVymazat
  11. Incredible photography, looks like such a stunning place to experience

    http://whatrajwants.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Ten balón jsem si vyhlédl už měsíc předem na Pinterestu. A byl jsem happy, když se nám ho podařilo najít =)

      Vymazat
  13. Krásný report! Taky se tam chci jednou podívat! ♥

    Krásné úterý, Mišáku!
    Suzy ( ˘ ³˘)♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat
  14. Super virtuální procházka městem! Já jsem spíš na památky na obyčejné ulice, street art, život, jídlo. A jak už se někdo zmiňoval, i přes tunu božích fotek tady i u Terezky mě Varšava neláká. Nevím, taková nijaká. Ale neříkám ne, ale v mém případě to bude spíš Krakow, s Osla se dá totiž letět občas do Krakowa za 99Nok, což je asi 300Kč :D A pak je to jen na skok do Česka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuju =). Vidíš, virtuální prohlídka, ani mě nenapadlo to tak nazvat a přitom to sedí!
      Kraków je jednoznačná sázka na jistotu, pak asi i Gdaňsk nebo Sopoty ;) a je fakt, že z Osla toho do Polska lítá hodně za super ceny, takže v tom máte velkou výhodu =P

      Vymazat
  15. Nádherné fotky ! :) vo Varšave som ešte nebola, ale mala by som to napraviť, pretože to tam je krásne :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  16. Takisto zbožňujem cestovanie, ale kvôli škole naň teraz nemám absolútne čas. Vo Varšave som ešte nebola, ale po týchto krásnych fotkách verím, že sa tam čo najskôr dostanem :)
    beelievin.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, a já myslel, že právě u té školy je toho času mnohem více =O
      Tak snad to doženeš, až budeš mít po ní ;)

      Vymazat
  17. Beautiful photos, Michael, looks like you two had the time of your life.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
  18. these photographs are outstanding!!!!

    http://modaodaradosti.blogspot.ba/

    OdpovědětVymazat
  19. Beautiful post and amazing photographs, thank you for sharing :)

    Camille xo

    www.cococami.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  20. street art je tam fakt super!! aj krakow je na toto bohaty.
    len cestujte chlapci- to je ta spravna investicia :)
    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  21. <3333 such amazing post!


    love the pictures!


    I hope you had great time

    Karolina Gerspucci

    OdpovědětVymazat
  22. Stunning photos of Warsaw! I visited last year and completely loved the place.

    Justin
    Walking, Talking Style
    New post: Hakone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thanks a lot =). You see, I didn't know you were there =), I need to search through your blog.

      Vymazat
  23. Ochkala som nad vsetkymi fotkami, textom pokial som sa nedostala k tym protestom. To mi zacala vriet krv a chcela som sa rozpisat o tom, ako uz treba aby stare bolo vystriedane novym. Ale len o tom Varsava urcite nebola a bola by skoda a neucta nechat tu nastvany komentar nad tetou a jej podobnymi. Krasny post, precitam este raz s vynechanim par viet <3 a tie fotky ako z casopisu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá cenu se nad nimi rozčilovat, nějak jsme počítali s tím, že to patří ke koloritu ;). Upřímně, čekal jsem to mnohem horší =).
      Moc děkuju ^_^

      Vymazat
  24. Beautiful city details!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpovědětVymazat
  25. Wow, great photos! ♥

    SO happy to be back!
    Wishing you a lovely day,
    xoxo Suzy ( ˘ ³˘)♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat